İstanbul'un dün 6.2'lik depremle sallanması gündemdeki yerini korurken, deprem uzmanlarından art arda 'deprem' açıklamaları gelmeye devam ediyor. Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, "Büyük bir depremin kırılan faylar üzerine beklenmesi doğru değil." diyerek yeni bir adres verdi. Esas tehlikenin Palu-Bingöl arasındaki bölge olduğunu ifade eden Aksoy "Bu bölge uzun zamandır deprem üretmiyor. Bunlara sismik boşluk adı veriliyor. Depremin meydana gelme süresi dolmuş ama henüz deprem ortaya çıkmamış. Bu alan riskli görünüyor" dedi.

E E E E E

"İSTANBUL İÇİN RİSK DEVAM EDİYOR"

Kuzey Anadolu fayı ile ilgili de açıklamalar yapan Aksoy, İstanbul'da dün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depreme dikkat çekerek, bu depremin Marmara depremi fayının bir bölümünde meydana geldiğini belirtti. Öncesinde küçük bir deprem olduğunu hatırlatan Aksoy "Arkasından 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. O depremlerin ardından 200'e yaklaşan artçı depremlerin olduğunu görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda bağımsız bir deprem ve artçılar var. Çok sayıda artçıların olması, aynı zamanda o bölgedeki fayların da gerilim halinde olduğunu ve fay üzerinde kırılmalar meydana geldiğini gösteriyor. Literatürden takip ettiğimiz kadarıyla kırılmayan faylar da var. Bunların ne zaman deprem üreteceğini söylemek mümkün değil ama orada bir risk olarak durduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

O O O O O

ADRES VERDİ: BİNGÖL- PALU BÖLGESİ

Esas tehlikenin Palu-Bingöl arasındaki bölgede olduğunu açıklayan Aksoy, bölgenin uzun zamandır deprem üretmediğine dikkat çekti. Bunlara sismik boşluklar olduğuna dikkat çeken Aksoy "Depremin meydana gelme süresi dolmuş ama henüz deprem ortaya çıkmamış. Bu alan riskli görünüyor. Burada olacak bir deprem Elazığ, Bingöl ve çevre iller başta olmak üzere risk taşıyor. Depremin ne zaman meydana geleceğini de bilme şansımız yok. Nerede meydana geleceğini biliyoruz. Çünkü haritalarımızın yerleri belli. Özellikle 6 Şubat 2023 depreminden sonra çok yoğun bir saha çalışması gerçekleştirildi. Çok zengin bir veri kaynağına sahibiz. Yapılması gereken yüzey kırıklarının olduğu bölgelerde yapılaşma yapmamak ve diğer yerlerde yapılaşma yaparken de zemine uygun yapı tipini seçmeliyiz'' şeklinde konuştu.

Murat Ongun'un avukatlarına tutuklama talebi Murat Ongun'un avukatlarına tutuklama talebi

Dddd-28

''PALU BİNGÖL ARASI SİSMİK BOŞLUK"

Yedisu'nun Erzincan ile Bingöl'ün Karlıova ilçesi arasında olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aksoy, "Burada en son deprem 1784 yılında ürettiğine göre 250 yıl civarında bir zaman geçti. Bu fay üzerine yapılan çalışmalar, deprem tekrarlanma aralığına göre bu tarihin dolduğunu gösteriyor. Dolayısıyla burası da Palu-Bingöl arasındaki sismik boşluk gibi bir sismik boşluk olarak kabul ediliyor. Bunun üzerinde 75 kilometre fayın tamamının kırılacağını düşünürsek 7 ve üzerinde bir depremin meydana gelmesi ihtimal dahilindedir." açıklaması dikkat çekti.  Fayın ne zaman kırılacağının belli olmadığını belirten Aksoy, vatandaşların kendilerini en kötü senaryoya göre hazırlamaları gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA