Akaryakıta gelen zamlar, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Son olarak LPG'ye 1 lira 75 kuruş zam yapılırken, benzin ve motorine de büyük zam yapılacağı açıklandı. Bir vatandaş, "Motorin fiyatı uçunca dizel aracıma LPG taktırdım, ama zamdan yine nasibimi aldım" dedi. 25 Haziran'da benzine 2 lira, motorine ise 1 lira 70 kuruş zam yapılmıştı. Hükümetin, bütçe açığını kapatmak için zam yaptığı belirtiliyor.

Akaryakıtta zam yağmuru aralıksız devam ediyor. 25 Haziran'da benzinin litresi 2 lira, motorinin litresi ise 1 lira 70 kuruş zamlanmıştı. Bugün de LPG'ye 1 lira 75 kuruş zam geldi. Yarın ise benzin ve motorine büyük zam yapılması bekleniyor. Vatandaşlara, akaryakıt depolarını şimdiden doldurmaları tavsiye ediliyor.

Hükümet, bütçe açığını kapatmak amacıyla akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün ürünlerine ardı ardına zam yapıyor. 25 Haziran'da benzinin litre fiyatı 2 lira, motorinin litre fiyatı ise 1 lira 70 kuruş artmıştı. Bugün LPG'ye yapılan 1 lira 75 kuruşluk zam sonrası İstanbul'un Avrupa Yakası'nda LPG fiyatı 21 lira 99 kuruşa, Anadolu Yakası'nda 21 lira 44 kuruşa, Ankara'da 21 lira 99 kuruşa, İzmir'de ise 21 lira 69 kuruşa yükseldi.

Zamlardan şikayetçi bir vatandaş, "Motorin fiyatı uçunca dizel aracıma LPG taktırdım. Ancak zamdan yine nasibimi aldım. 1 kuruş daha zam yapılsa 22 lira olacaktı ama LPG fiyatı 21 lira 99 kuruş oldu. Devlet vatandaşını kaz gibi yolmaya devam ediyor" dedi.

YARIN DEV ZAM GELECEK

2024 yılının ilk beş ayında ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın Haziran ayı enflasyon oranını açıklayacak. Böylece akaryakıttaki ÖTV artış oranı da kesinlik kazanacak. 2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu oran Haziran ayında da gerçekleşirse, altı aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak.

Bu oranda bir ÜFE artışı gerçekleşirse, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Buna, geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak.

Benzin ve motorine 2 lira 50 kuruşa yakın zam yapılacağını duyan bir vatandaş, "Emekli ve asgari ücretliye tasarruf yapın diyen hükümet, açlıkla nasıl mücadele ettiğimizi gelip izlesin. Asgari ücretli yıl sonuna kadar aynı maaşı alacak. Emeklilere de seyyanen zam verilmeyecek. Enflasyon farkını alabilecekler. Ancak akaryakıta okkalı zam yapılınca, peynirden zeytine kadar her şeye zam gelecek. Hükümet bizi açlığa mahkum etti" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ