Yaz aylarında deniz kenarına gitmek, serinlemenin ve eğlenmenin en keyifli yollarından biri. Ancak, deniz keyfi bazen istenmeyen tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle çeken akıntı olarak bilinen deniz akıntılarına karşı uyarılarda bulunuyor. Bu akıntılar, yüzücüler için ciddi bir tehlike oluşturabilir ve doğru önlemler alınmadığında hayatı tehdit edebilir. Peki, çeken akıntı nedir ve bu tür akıntılara kapılan kişiler nasıl kurtarılabilir?

Çeken Akıntı Nedir?

Uzmanlar, “Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür” diyor.

KESİNLİKLE GİRMEYİN

Denize girmek için belediyelerin ve valiliklerin izin verdiği kumsalları kullanın. Emniyet halatlarını asla geçmemeliyiz. Derinliğini ve dip yapısını bilmediğimiz bölgelerde ve dalgalı havalarda suya kesinlikle girmemeliyiz.

Akıntıya Kapılan Kişiler Nasıl Kurtarılabilir?

Sakin Kalın 

Çeken akıntıya kapılan kişilerin ilk yapması gereken şey sakin kalmaktır. Panik yapmak, daha fazla enerji harcamaya neden olabilir ve kurtulmayı zorlaştırabilir.

Yüzme Tekniklerini Kullanın

Çeken akıntıdan kurtulmak için, akıntıya karşı yüzmek yerine yanlara doğru hareket etmek daha etkili olabilir. Akıntının yönüne dik bir açı oluşturacak şekilde yana doğru yüzmek, açık denize sürüklenme riskini azaltabilir.

Kurtarma İşaretleri Gösterin

Eğer yardım çağırmak gerekiyorsa, yüksek sesle yardım istemek veya elleri yukarı kaldırmak gibi kurtarma işaretleri vermek önemlidir.

Cankurtaran Ekiplerini Bilgilendirin

Eğer bir kişi çeken akıntıya kapılmışsa, mümkünse hemen cankurtaran ekiplerini bilgilendirin. Profesyonel yardım, tehlikeli durumları daha hızlı çözebilir.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR