İsrail-Hamas çatışmalarında 19. güne girilirken, abluka altındaki Gazze’de aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Hamas’ın elindeki rehineler için günlerdir ‘kara operasyonunu’ konuşan İsrail, iki gün önce de ABD'den takviye kuvvet gelene kadar bekleme kararı aldı. Bu süreçte de Hamas'ın saldırılarına karşılık ABD yardımıyla, sınır güvenliği için geliştirilen radar sistemi 'Sky Dew' devreye alındı.

"SKY DEW" DEVREYE GİRDİ

İsrail'in kuzeyine yerleştirilen ve dünyanın en büyük uyarı sistemlerinden biri olan "Sky Dew" böyle görüntülendi.

SALDIRILARI ÖNCEDEN HABER VERİYOR

İsrail ve ABD ortak yapımı dev balon, uzun menzilli seyir füzeleri, silahlı insansız hava araçları gibi tehdit unsurlarını yüksek irtifalara çıkarak sensörleri sayesinde önceden uyarı alıp merkeze bildiriyor.

Her yönde geniş bir mesafeyi tarayarak radarları sayesinde muhtemel tehditleri tespit edebilen zeplin, ülkenin kuzey sınırlarının birçok noktasından da gözle görülebiliyor.

DEMİR KUBBE HAMAS'I DURDURAMADI

Öte yandan İsrail'in hava savunma sistemi 'Demir Kubbe' Hamas'ın füzelerini durduramadı. Hamas'ın Gazze'den gönderdiği yüzlerce roket İsrail'de Demir Kubbe'yi delerek farklı noktaları vurdu. Bu durum 'Demir Kubbe'nin yeterliliği konusunda endişeleri artırırken, İsrail Savunma Bakanlığı'nca 4 Kasım 2021'de envantere alınan 'Sky Dew'in şimdi devreye girmesi de dikkat çekti.

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 704'ü çocuk ve 1584'ü kadın, 364'ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 100’ün üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 20'si Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci hayatını kaybetti.

Kaynak: İHA