National Geographic belgesel ekibi, Everest Dağı'ndaki eriyen bir buzulun dışına çıkmış çizme ve çorap keşfettiğinde, bunun yüzyıllık bir gizemin ipucu olduğunu hemen anladı. Yün çorabın üzerine işlenmiş bir isim etiketinde "AC Irvine" yazıyordu.


EN BÜYÜK GİZEMLERDEN


Bunun muhtemelen İngiliz dağcı Andrew Irvine'e ait olduğunu fark ettiler. Irvine'in 1924'te Everest'te, vatandaşı George Mallory ile birlikte kaybolması, dağcılığın en büyük gizemlerinden biridir ve tarihi değiştirme potansiyeline sahiptir. İkili, 8 Haziran 1924'te, dünyanın en yüksek dağına ilk belgelenmiş tırmanışı tamamlamak üzere yola çıktıklarında, Everest'in zirvesinin 244 metre altında kayboldu.


DNA SONUÇLARI BEKLENİYOR


Ancak zirveye ulaşıp ulaşmadıkları ve böylece ölmeden önce bu dönüm noktasına ulaşan bilinen ilk insanlar olup olmadıkları hala bilinmiyor. Mallory'nin cesedi 1999'da bulunmuş olsa da, ne Irvine'in cesedi ne de dağcıların zirveye ulaşıp ulaşmadıklarını ortaya çıkarabilecek, yanlarında taşıdıkları kamera hiçbir zaman bulunamadı. Dağda bulunan ayaktan alınan örnekler, Irvine'in ailesinden alınan örneklerle karşılaştırılacak. DNA doğrulaması bekleniyor.


TEORİLER MEVCUT


National Geographic'e göre; bu, dağcının nereye gittiğine dair ilk gerçek kanıt. Birçok teori de ortaya atıldı. Kimileri zirveye ulaşmış olabileceğini kimileri ise bunu başaramadığını düşünüyor. Keşiften kısa bir süre sonra ekip; Irvine'in ailesini ve dağcı hakkında bir kitap yazan büyük yeğeni Julie Summers'ı bilgilendirdi. PA Media haber ajansına göre; Summers, botun varlığını öğrendiğinde olağanüstü ve dokunaklı bir an yaşadığını belirtti. Ayrıca gözyaşlarına boğulduğunu söyledi.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ