Ailesinin açıklamalarına göre; Eritre'nin eski Maliye Bakanı Berhane Abrehe, hapishanede öldü. 79 yaşındaki bakan, Eritre'nin en uzun süre görev yapan maliye bakanıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Isaias Afwerki ile yaşadığı anlaşmazlıklar sonrasında 2012 yılında görevinden alınmıştı.


ONA 'DİKTATÖR' DEDİ


Altı yıl sonra, cumhurbaşkanını istifa etmesi gereken "diktatör" olarak tanımladığı bir kitabı yayınladıktan sonra hapse atıldı. Ailesi BBC'ye, gözaltındaki üst düzey yetkililerin ölümlerini nadiren doğrulayan yetkililerin, Berhane'nin ölümünü kendilerine bildirdiğini söyledi.


DEFİN YERİ BELLİ


Hükümet ayrıca cesetlerin nereye gömüldüğünü nadiren paylaşıyor. Ancak Bay Berhane'nin ailesi, onu Asmara Patriots Mezarlığı'na gömmek için bir plan olduğunu duydu. Sadece Bay Berhane gibi Eritre bağımsızlık savaşının gazileri veya ulusal hizmet üyeleri oraya gömülebilir. Ailesi, Berhane'nin cesedinin henüz teslim edilmediğini ve tam olarak nasıl ve ne zaman öldüğünün de belli olmadığını söyledi.


AĞIR SUÇLAMALAR


BM ve insan hakları grupları; uzun zamandır Eritre hükümetini işkence, kayıplar ve on binlerce kişinin insanlık dışı koşullarda hapsedilmesi gibi konularda ağır ihlallerle suçluyor.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL