Hindistan'da yaklaşık 740.000 nüfuslu Jammu şehrin ürettiği plastik, endüstriyel, tıbbi ve diğer atıkların döküldüğü çöplük, birçok insan için geçim kaynağı... Ancak  atık toplayıcılar, çöpleri ayıklamak için hem dumanı hem de boğucu sıcağı görmezden geliyor.

Günde en iyi ihtimalle 4 dolara eşdeğer bir kazanç elde etmek için satabilecekleri bir şey arıyorlar. 65 yaşındaki Usmaan Shekh, "Bunu yapmazsak yiyecek bir şeyimiz olmaz. Çok sıcak olduğunda birkaç dakika mola vermeye çalışıyoruz, ancak çoğunlukla iyice yorulana kadar devam ediyoruz" dedi.

1.5 İLA 4 MİLYON İNSAN!

Shekh ve ailesi, Hindistan'ın atıklarını arayarak geçimini sağlayan tahmini 1.5 ila 4 milyon kişiden biri ve iklim değişikliği tehlikeli işi her zamankinden daha kötü hale getiriyor. Kuzey Hindistan'da bir şehir olan Jammu'da, bu yaz sıcaklıklar düzenli olarak 43 dereceyi aştı. Hindistan'ın kuzeyindeki son sıcak hava dalgasında hayatını kaybeden kişilerden en az birinin çöp toplayıcısı olduğu belirlendi.

Çöpler ayrıştıkça çöplükler içten içe kaynar. Yükselen sıcak, süreci hızlandırır ve yoğunlaştırır. Bu da solunması tehlikeli olan metan ve karbondioksit gibi gazların emisyonunu artırır. Uzmanlar, çöplük yangınlarının neredeyse tamamının yaz aylarında çıktığını ve günlerce sürebileceğini söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ