Danimarka'nın başkenti Kopenhag’da ilginç bir proje başlıyor. Turizmin neden olduğu çevre kirliliğiyle mücadele etmek için başlatılacak olan projeye turistler dahil edilecek.

Kopenhag Turizm Ofisi, kente gelen turistlere, çevre dostu aktivitelere katılmaları şartıyla ücretsiz yemek ve aktivite ödüllerinin verileceğini açıkladı.

Turistler, çöp toplama, toplu ulaşım veya bisiklet kullanma gibi aktivitelerin yapılması karşılığında yemek, kahve, şarap ya da kano kiralama gibi bazı aktiviteler için hediye kuponu isteyebilecek.

CopenPay uygulaması 15 Temmuz'da başlıyor

Kopenhag turizm ofisinin sözcüsü Rikke Holm Petersen, insanların yurt dışına çıkarken uçak ya da otomobil kullanarak çevre kirliliğini artırdığını söyledi. Petersen, “Değiştirebileceğimiz şeylerden biri de turistlerin gittikleri yerde çevresel olarak daha sürdürülebilir eylemlerde bulunmasını teşvik etmek” dedi.

Proje “güven temeline” dayanıyor. Turistlerden yaptıkları “çevre dostu aktivitenin” kanıtı aranmayacak. Ancak Petersen, kimi zaman turistlerden bisiklet sürme esnasında çektirdikleri fotoğraflarını ya da toplu ulaşım biletlerini göstermeleri istenebileceğini söylyedi.

Hükümet, turistlere ödül dağıtacak olan şirketlere herhangi bir geri ödeme yapmayı düşünmüyor. Pilot projeye şu ana kadar 24 şirket dahil oldu.

Danimarka hükümetinin verilerine göre yaklaşık 6 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl 12 milyondan fazla gece konaklaması kaydedildi.

Yıl boylu devam edebilir

Londralı 25 yaşındaki Othy Jasper, Ağustos ayında iş için Kopenhag'a gitmeyi planlayan ziyaretçilerden biri. Jasper ülkeye uçuşunun yol açacağı “karbon ayak izinin” farkında olduğunu söylüyor. Pilot projenin olumlu olduğunu düşünse de Jasper Danimarka'dayken ödül için “çöp toplamaya” vakit ayırmayacağını düşünüyor.

Pilot proje 11 Ağustos'a kadar sürecek. İlk uygulama başarılı olursa proje yılın geri kalanında da devam edecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ