Paraguay Hükümeti; ABD Büyükelçisi'ne Güney Amerika ülkesini terk etmesini söyledi. Bu durum; Biden Yönetimi'nin, ülkenin en güçlü kişilerinden biriyle bağlantılı olduğu söylenen tütün şirketine uyguladığı yaptırımların ardından gerginliği tırmandırdı.


SÜRECİ HIZLANDIRIN


Açıklamayı yapan Paraguay Dışişleri Bakanlığı, ABD Hükümeti'nden, Başkan Joe Biden tarafından Haziran 2021'de atanan Büyükelçi Marc Ostfield'ın "ayrılış sürecini hızlandırmasını" istedi.


YOLSUZLUKLA SUÇLANDI


Bu talep; Paraguay'ın en zengin insanlarından biri ve ülkenin iktidardaki partisi üzerinde önemli bir nüfuza sahip olan Horacio Cartes'e uygulanan yaptırımların sıklaştırılmasına karşı tepki olarak görülüyor. ABD Hükümeti, sigara kralına ilk olarak geçen yıl yaptırım uygulamış ve onu önemli yolsuzluklarla suçlamıştı.


ÖFKEYLE REDDETTİLER


Cartes'in, tütün üreticisi Tabacalera del Este'ye milyonlarca doları yasa dışı olarak aktardığı iddia edilmişti. Bunun sonucunda ABD'den yaptırım kararı çıktı.  Şirket, suçlamaları öfkeyle reddetti ve yaptırımları ABD Hükümeti tarafından gücün kötüye kullanılması olarak değerlendirdi. Cartes, yolsuzluk iddialarının hepsini reddetti. Artık Tabesa'nın operasyonlarına dahil olmadığını söyledi.

Editör: Eray Erginbaş