Bilgisayar başında geçirilen iş günlerinden yeni bir TV dizisi izlemeye kadar, çoğumuz çoğunlukla tek bir günde çok fazla zamanımızı oturarak geçiriyoruz. Dünya genelinde birçok insan günde yaklaşık 9 ila 10 saat oturuyor!

HERKES RİSK ALTINDA

Yaşlı yetişkinlerin 13 saate kadar oturduğu bildiriliyor. Ve çoğumuz aslında bunun zararlı olabileceğini biliyoruz. Peki ne kadar oturmak çok fazla? Uzun süre oturmak sağlığınızı nasıl etkiler? Journal of the American College of Cardiology'de yayınlanan yeni bir çalışma; günde yaklaşık 10 buçuk saatten fazla hareketsiz kalmanın (oturma, uzanma veya yatma) kalp yetmezliği veya kardiyovasküler ölüm riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu buldu. Bu durum haftada 150 dakikalık orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapan kişiler için de geçerlidir.

DİREKT İLİŞKİLİ

Massachusetts General Hospital'da çalışan Doktor Shaan Khurshid, "Bulgularımız, kardiyovasküler riski azaltmak için hareketsiz zamanın azaltılmasını destekliyor. Günde 10.6 saat, daha yüksek kalp yetmezliği ve kardiyovasküler ölüm oranıyla direkt ilişkili. Çok fazla oturmak veya uzanmak, aktif olanlar için bile kalp sağlığına zararlı olabilir" dedi.

UYUMAK DAHA İYİ!

Önceki araştırmalar, çok uzun süre oturmanın ömrünüzü kısaltabileceğini göstermiştir. Örneğin, 2017 tarihli bir çalışma, hareketsiz kalmayı erken ölüm riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirmiştir. Kasım 2023'te yayınlanan bir araştırmaya göre ise uyumak bile kardiyovasküler (kalp ve damar) sağlığınız için oturmaktan daha iyi.

Kaynak: HABER MERKEZİ