Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Büşra Alkan, günümüz çocuklarında televizyon ve bilgisayar kullanımı nedeniyle artan hareketsizlik sorununa dikkat çekiyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarını yorumlayan Dr. Alkan, çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için fiziksel aktivitenin önemini ve çocukların yaş gruplarına uygun olarak düzenli olarak egzersiz yapmaları gerektiğini belirtiyor.
Dr. Fzt. Büşra Alkan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçları gösteriyor ki 6-11 yaş grubu çocukların %58.4’ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmıyor. Bu yaş grubunda televizyon, bilgisayar, internet, ev ödevi ve ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saat; 12-14 ve 15-18 yaş grubunda yer alan erkek çocuklarının hiç egzersiz yapmama oranları %41.4 ve % 44.6 olarak gözlemleniyor” dedi.
Dr. Fzt. Büşra Alkan, çocuklarda fiziksel aktivitenin önemini ve hareketsizliğin tehlikelerini Şok Gazetesi okurları için anlattı.
Günümüzde çocuklarda hareketsizliğin nedenleri nelerdir?
Hareketsizliğin başlıca nedeni televizyon ve bilgisayar kullanımıdır. Özellikle iki yaş altı bebeklerin televizyon izlememesi, daha büyük çocukların ise günde bir saatten fazla televizyon izlememesi gerekiyor. Çocukların internet, ev ödevi ve ders çalışma süresi ile bir araya geldiğinde hareketsiz geçirilen süre 6 saati bulabiliyor.
Çocuklar için ne tür aktiviteler öneriyorsunuz?
Çocukların yaşlarına uygun aktiviteler seçmeleri önemli. 12-18 yaş arasındaki ergenler için günde en az 60 dakika orta şiddetli veya daha yüksek şiddette aktivite yapılmalı. Haftada 3 kez yüksek şiddette aktivite ve kas ile kemiklerini güçlendiren kuvvet aktiviteleri yapmaları tavsiye edilir. Aerobik aktiviteler bu programın merkezinde olmalı.
Fiziksel aktivite çocukların sağlığını nasıl etkiler?
Fiziksel aktiviteler, kas kuvveti, refleks ve denge gelişimi gibi önemli alanlarda çocukları geliştirir. Kalp, damar ve solunum sistemi daha elverişli hale gelir. Kemik sağlığının korunması için ip atlama, voleybol ve basketbol gibi sporlar teşvik edilmelidir.
Aşırı egzersiz çocukların gelişimini nasıl etkiler?
Belirli dönemlerde ağır egzersizler büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle çocuğun fiziksel kapasitesi bilinmeli ve gereksiz zorlamalardan kaçınılmalıdır. Çocukların dengeli ve uygun aktivitelerle sağlıklı büyümesi için bu konulara dikkat etmek önemlidir.