Günümüzde çocuklarda sıkça rastlanan dürtüsellik problemi, hem aileleri hem de eğitimcileri zorlayan bir durum haline gelmiştir. Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, çocuklarda dürtüselliğin üstesinden gelmek için uygulanabilecek çeşitli yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Şok Gazetesi okurlarıyla paylaştı. Şimşek, dürtüselliği kontrol altına almak için şekerli gıdaların ve bilgisayar oyunlarının kısıtlanması gerektiğini belirtti ve alternatif çözüm yolları sundu.

Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, bu konuda ailelerin ve eğitimcilerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları vurguladı. Tedavi sürecine ek olarak dürtüselliğe iyi gelecek önerilerini şu şekilde sıraladı…

Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek

Şekerli Gıdaların Kısıtlanması

Dürtüselliği olan çocukların şeker tüketiminin mutlaka kısıtlanması gerekli. Şekerin, dürtüselliği artırıcı etkisi var ve aileler bu konuda dikkatli olmalı.

Bilgisayar Oyunlarının Sınırlandırılması

Özellikle savaş oyunları dürtüselliği artırıyor. Çocukların bilgisayar oyunlarına sınırlı sürelerle erişiminin sağlanması gerekli.

Enstrüman Çalma veya Spor Yapma

Dürtüsellik sorunu yaşayan çocukların mutlaka bir enstrüman çalması ya da profesyonelce spor yapması gerekiyor.  Bu aktiviteler çocukların enerjilerini doğru şekilde yönlendirmelerine yardımcı olacaktır.

Olumlu Davranışların Ödüllendirilmesi

Çocukların olumsuz davranışlarından ziyade olumlu davranışlarının fark edilmesi ve ödüllendirilmesi gerekiyor. Bu sayede çocukların kendilerine olan güvenlerinin artacaktır.

Koleksiyon Yapma

Çocukların dürtülerini kontrol etmeleri için koleksiyon yapmaları çok önemli bir uğraş Pahalı oyuncak koleksiyonları yerine daha az masraflı ve faydalı uğraşlara yönlendirilmeleri gerekiyor.

Sakin Aktiviteler

Dürtüsellik sorunu yaşayan çocukların hayatında mutlaka sakince yapılan bir etkinliğin olması gerekli. Satranç, okçuluk, meditasyon ve doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler çocuklar için oldukça faydalı. SENAY GÜNCAVAR

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR