Bazı çocuklarda COVID-19 enfeksiyonu, multi-sistem inflamatuar sendromuna veya kısaca MIS-C'ye yol açar. COVID'den etkilenen her 2.000 çocuktan yaklaşık 1'inde görülen bu nadir hastalık; kusma, yüksek ateş ve kalp iltihabı gibi semptomları içerir.

ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Çoğu çocuk sonunda iyileşirken, MIS-C; hastaneye yatmaya ve nadir durumlarda ölüme bile yol açabilir. Nature'da yayınlanan yeni bir çalışma, bazı çocukların bu durumu geliştirmesinin bir nedeni olduğunu söylüyor.

YANLIŞLIKLA İNANIYOR

Araştırma, bunun çocuğun bağışıklık sisteminin yanlış bir hesaplamasıyla ilgili olduğunu buldu. MIS-C vakalarında, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olması gereken sistem, koronavirüsün bir kısmının bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir protein olduğuna yanlışlıkla inanıyor.

KENDİSİNİ HEDEF ALIYOR

Bu, bağışıklık sisteminin virüs yerine kendisini hedef aldığı; iltihaplanmaya ve diğer semptomlara yol açtığı anlamına geliyor. COVID genellikle yaşlı insanlar için daha yüksek bir risk olarak kabul edilir. Ancak MIS-C, COVID'in çocuklara da ciddi zarar verebileceğini göstermektedir. MIS-C'nin tam olarak neden meydana geldiğini bilmek, doktorların ileride bununla mücadele etmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ