Hazır olun ya da olmayın, okul sezonu yaklaştı. Çocuklar eve ödevden fazlasını getirecek. Ayrıca mikrop da taşıyacaklar. Bu virüs ve bakteriler; soğuk algınlığı, grip, norovirüs, COVID-19, boğaz enfeksiyonu ve daha fazlasına neden olabilir.

İYİ HİJYEN ÖNEMLİ

Çocuklarınıza sık sık ellerini yıkamasını söyleyin. Ayrıca çantalarına ıslak mendiller koyun. Öksürük ve hapşırıklar, virüs veya bakteri dolu damlacıklar oluşturur. Bu damlacıklar dışarı atıldığında başka bir kişi tarafından solunabilir.

ELLER YIKANMALI

Miniklere verebileceğiniz bazı tavsiyeler ise şunlar: Öksürük ve hapşırıkta öncelikle yüzünüzü farklı yöne çevirmeniz gerekir. Bir mendille ağzınızı kapatmanız ve ardından mendili hemen atmanız önemlidir. Mendil yoksa, kolunuzla ağzınızı kapatın... Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, sonrasında ellerinizi yıkamanız önemlidir. Sınıflarda uygun havalandırma da olmalıdır.

YÜZDE 80'İ TEMASTAN

Bulaşıcı hastalıkların %80 kadarı temas yoluyla yayılır. Sınıflarda masa üstleri, paylaşılan malzemeler, kapı kolları, spor ekipmanları ve oyuncaklar dahil olmak üzere sayısız yüksek temaslı yüzey bulunur. Uygun el yıkama; ishalle ilişkili hastalıkların yaklaşık %30'unu, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %20'sini önleyebilir.

AŞILAR İNANILMAZ ETKİLİ

Bulaşıcı hastalıkların sınıflarda yayılmasını azaltmanın bir diğer önemli kısmı da çocukların aşılarını güncel tutmaktır. Uygun aşılama; birçok hastalığa karşı inanılmaz şekilde etkilidir. Uzmanların önerdiği aşıları mutlaka çocuklarınıza yaptırın.

SAKIN OKULA YOLLAMAYIN

Okulda mikropların yayılmasını azaltmanın en önemli yolu, çocukları hasta olduklarında evde tutma ilkesini takip etmektir. Hasta çocuklar okula gittiğinde, sadece diğer öğrencileri değil, öğretmenleri ve personeli de enfekte ederler. Çocuğunuzu okula gönderip göndermeme konusunda endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınıza danışmanız her zaman iyi bir fikirdir. Son olarak; yeterli uyku almak, egzersiz yapmak ve besleyici öğünler gibi sağlıklı alışkanlıklara odaklanmak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu eylemlerin her yaştan aile bireyleri tarafından uygulanması gerekir.
 

Muhabir: Lila Okyanus