BM, Taliban'ın Afganistan'daki çocuk felci aşılama kampanyalarını askıya aldığını söyledi. Bu; çocuk felcinin ortadan kaldırılması için yıkıcı bir aksilik, çünkü virüs dünyanın en bulaşıcı virüslerinden biri... Yayıldığı yerlerde aşılanmamış çocuk grupları yıllardır kaydedilen ilerlemeyi boşa çıkarabilir.

DİĞERİ PAKİSTAN

Afganistan, potansiyel olarak ölümcül, felç edici hastalığın yayılmasının hiçbir zaman durdurulamadığı iki ülkeden biri. Diğeri ise Pakistan... Taliban'ın kararının bölgedeki ve ötesindeki diğer ülkeler için büyük yankılar yaratması muhtemel.

NEDEN BELİRTİLMEDİ

Askıya alma haberi, eylül ayındaki aşılama kampanyasının başlamasından hemen önce BM yetkililerine iletildi. Askıya alma için hiçbir neden belirtilmedi. Dünya Sağlık Örgütü'nden üst düzey bir yetkili, ev ev aşılama uygulamasından vazgeçilerek camiler gibi yerlerde aşılama yapılması yönündeki tartışmalardan haberdar olduklarını söyledi.

ŞİMDİDEN 3 KATI

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl Afganistan'da 18 çocuk felci vakasını doğruladı. Bunların ikisi hariç hepsi ülkenin güneyindeydi. 2023'teki altı vakanın ardından şimdiden 3 katlık bir artış gözlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ