Kuraklık ve rekor sıcaklıklar Çin'in kuzeyini kavururken, şiddetli yağışlar güneyi sular altında bıraktı. Ülke, aşırı hava koşullarıyla boğuşuyor ve gıda sıkıntısına yönelik endişeler de artıyor. Çok fazla pirinç ve buğday üreten bölgeler, kötü şekilde etkilendi. İlkbahar ve yaz ekim sezonları sekteye uğradı.

Koşullar nedeniyle, Henan ve Shandong gibi başlıca tarım bölgeleri de dahil olmak üzere en az yedi eyaleti kapsayan bir acil durum alarmı zaten mevcuttu. Ancak boyutlar iyice genişleyebilir.

KENDİ REKORLARINI KIRDI

Çin'in en çok buğday üreten bölgesi olan ve toplam üretimin dörtte birini oluşturan Henan'da mayıs ayındaki yağışların yıllık ortalamadan %70 daha düşük olduğu belirtildi. Çin Meteoroloji İdaresi (CMA), 28 bölgesel hava istasyonunun haziran ortasında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıkta kendi rekorlarını kırdığını söyledi.

Çin bu yıl tarihteki en sıcak baharını yaşadı. Bu arada, ülkenin en çok pirinç yetiştirilen bölgesi olan güney kesimleri haftalardır süren sağanak yağışlarla boğuşuyor. Ciddi bir gıda sıkıntısı yaşanabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ