CNN'in haberine göre, Kretase (Tebeşir) Dönemi'nde yaşamış olduğu düşünülen ve porsuğa benzeyen kedi büyüklüğündeki memeli türü olan Repenomamus Robustus adlı canlının, kendisinden üç kat daha büyük otçul bir dinozor olan Psittacosaurus'a saldırdığı olayın fosili, iki canlının da bozulmadan günümüze ulaştığı kaydedildi.
Bu nadir ve dikkate değer fosilde, Psittacosaurus'un sol ön pençesiyle R. Robustus'un alt çenesini kavradığı, sol arka pençesinin dinozorun arka ayağını tuttuğu ve memelinin dişlerinin avının kaburgalarına gömüldüğü gözlemlenmiştir.
Kanada Doğa Müzesi'nden paleobiyolog Jordan Mallon ve araştırma ekibi, bu bulgunun memelilerin dinozorlara saldıramadığı fikrini çürütebileceğini ve soyu tükenmiş canlıların yırtıcı davranışlarına ışık tutan fosillerin oldukça ender olduğunu ifade etti.
Mallon'a göre, bu dönemin büyük memelilerinden biri olan ve kedi büyüklüğünde olan R. Robustus, daha önceki düşüncenin aksine, büyük dinozorları alt edebilecek yetenekteymiş. Önceki varsayımlar, büyük dinozorların küçük memelileri avladığı yönündeydi ancak bu keşif, memelilerin açlık veya çaresizlik anında daha büyük rakipleriyle bile mücadele edebileceğini gösteriyor.
Psittacosaurus'un, o dönemde bölgede yaygın olarak bulunan küçük, gagalı ve koyun büyüklüğünde bir dinozor olduğu belirtiliyor. Mallon ve ekibi, iki canlının muhtemelen savaşırken, bir volkanik patlama sonucu ani bir çamur seliyle öldüğüne inanıyor.
Bu önemli araştırma, bulguların Scientific Reports dergisinde yayımlanmasıyla bilim dünyasına sunulmuş durumda. Bu keşif, memelilerin tarih öncesindeki yaşamlarına dair ve dinozorlarla etkileşimlerine dair önemli bilgiler sağlayarak, evrimsel tarihimize daha derin bir anlayış kazandırma potansiyeline sahip.
(AA)