Çin'in uzay programında ve uzmanların "Vahşi Batı"yı anımsattığı söylenen Ay'ın hakimiyeti için verilen küresel savaşta ileriye doğru atılmış büyük bir adıma işaret ediyor .

Başkan Xi Jinping, Çin'in Chang'e-6 robotik uzay aracının, bilim insanları tarafından incelenmek üzere Dünya'ya getirilmek üzere Ay'ın uzak tarafından kaya ve toprak örnekleri toplayan ilk görev olmasını umuyor .

Ancak Çin'in aynı zamanda ABD ordusunun dünya çapında faaliyet göstermesine güvendiği uyduları yok edebilecek, devre dışı bırakabilecek veya ele geçirebilecek silahlar geliştirdiği de söyleniyor .

Astrofizikçi ve uzay bilimci Prof Martin Barstow, Çin, ABD ve diğer küresel güçlerin, roketleri beslemek ve Ay'ı kolonileştirmeye yardımcı olmak için kullanılabilecek "karanlık taraftaki" su da dahil olmak üzere, Ay'ın kaynakları üzerinde hak iddia etme konusunda çaresiz olduklarını söyledi.

The Sun'a şunları söyledi: "Çinliler Ay'ın keşfiyle çok ilgileniyorlar. Bunların çoğu bilimsel, ticari değil.

"Küresel güç politikaları nedeniyle ABD Çin'e bakıyor ve şöyle düşünüyor: 'Aslında onları öylece bırakamayız.'

"Ancak başka ilgi alanları da var. ABD, Mars'ı keşfetmek gibi uzun vadeli çıkarlar için Ay'a gitmeyi düşünüyor, buna yardımcı olacak teknolojiler geliştiriyor, ancak bunu bize çok daha yakın bir ortamda yapıyor."

Ay'ın Dünya'dan roketle üç gün uzakta olduğu yerde, Mars'ın yaklaşık sekiz ay uzaklıkta olduğunu açıkladı.

Henry Jackson Topluluğu İcra Direktörü Dr. Alan Mendoza, dünyanın en büyük güçlerinin "tipik bir kaynak yarışına " , yani uzayın "Vahşi Batısına" giriştiklerini açıkladı.

Milletler, hem uzayda hem de Dünya'daki gelişmelerde kendilerine yardımcı olabilecek su da dahil olmak üzere kaynaklarının mülkiyetini almak için önce Ay'ın "karanlık tarafına" ulaşmaya hevesli.

Dr Mendoza The Sun'a şunları söyledi: "Burada tamamen keşfedilmemiş bir bölümle karşı karşıyayız . Konuyla ilgili gerçek bir uluslararası yasamız yok .

"İşlerin nasıl paylaşılacağı ya da Ay'dan nasıl yararlanabileceğiniz konusunda hiçbir fikrimiz yok.

"Açıkçası, baskın gruplarının diğer insanların topraklarını ele geçirmeye çalışmasıyla Ay'da bir çatışmaya yol açabilir mi? Oldukça muhtemel. Artık burası uzayın Vahşi Batı'sı.

"Ve bir şeyler kodlanana kadar, X veya Y'nin Ay'ın aynı kısımları üzerinde hak iddia etmesi halinde çok kötüleşebilecek devasa bir kaynak yarışına girme tehlikesiyle karşı karşıyayız."

ABD Savunma Bakanlığı'nın 2023 Çin Askeri Güç Raporu'nda, Pekin'in son on yılda hızla büyüyen uzay programına "önemli kaynaklar" ayırdığı belirtiliyor.

Pentagon , doğrudan ordusuyla ve yörüngedeki savaşlar için teknoloji geliştirmeyle bağlantılı olduğuna inandığı Çin'in uzay programının getirdiği zorluklarla mücadele etmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor .

Bir ABD hükümet kurumunun Kasım ayında bildirdiğine göre, Çin'in geliştirmekte olduğu uzay tabanlı nükleer silah ne olursa olsun, "ABD'nin anavatanını yeni bir küresel saldırı yeteneğiyle tehdit etme potansiyeline sahip".

ABD aynı zamanda Rusya'nın uzaya konuşlu uydulara karşı nükleer silah geliştirdiğine de inanıyor; bu iddia Moskova tarafından açıkça reddediliyor.

Reuters'in bildirdiğine göre , şubat ayında konuya aşina bir kaynak, Rusya'nın yeni silahının patlamasının askeri iletişimden cep telefonu hizmetlerine kadar her şeyi kesintiye uğratacağını iddia etti .

Kaynağın, Rus sisteminin yörüngeye yerleştirilmiş bir nükleer patlayıcı cihaz içereceğini söylediği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin uzayda nükleer silah konuşlandırılmasına karşı olduğunu o dönemde söylemişti .

Ancak geçen hafta Rusya, Birleşmiş Milletler'in uzayda nükleer silah kullanımını yasaklayan önerisini veto etti; ABD istihbaratının desteklediği, Moskova'nın uydu karşıtı bir nükleer cihaz geliştirmek istediğine dair endişeler ortalığı karıştırdı.

Dr Mendoza The Sun'a Rusya'nın kararı veto etmesinin "açıkça bir yere nükleer silah yerleştirmeyi düşünüyor olabilecekleri şüphesini uyandırdığını" söyledi.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ