Üst düzey bir Tayvan güvenlik yetkilisi, Çin'in askeri tatbikatları hızla tam kapsamlı bir saldırıya dönüştürme kapasitesini geliştirdiğini söyledi. Yetkili, bu hafta Pekin'in adanın etrafında düzenlediği savaş tatbikatlarının arkasındaki stratejik niyete dikkat çekti.


ÇOK ŞİKAYETÇİLER


Tayvan, son beş yıldır Çin'in adanın etrafında neredeyse her gün gerçekleştirdiği askeri faaliyetlerden, en az dört tur büyük çaplı savaş tatbikatı ve düzenli ortak muharebe hazırlık devriyelerinden şikayetçi.


REKOR SAYIDA


İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Taipei'de düzenlediği brifingde, "Askeri tatbikatları çatışmaya dönüştürme kapasitelerini artırıyorlar" dedi. Tayvan, son tatbikata rekor sayıda 153 Çin uçağının katıldığını bildirdi. Yetkili, benzeri görülmemiş sayıda 25 Çin donanması ve sahil güvenlik botunun Tayvan'ın 39 kilometre bitişik bölgesine yaklaştığını da sözlerine ekledi.


BASKIYI ARTIRDILAR


Bu yetkili, "Tayvan'a çok yaklaştılar. Tayvan'a baskılarını artırdılar ve Tayvan'ın tepki süresini kısalttılar. Bu tatbikat Tayvan için her zamankinden daha büyük bir tehdit oluşturuyordu" yorumunda bulundu.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ