Çin hükümetinin, AB tarafından uygulanacak tarifeleri önlemek için Avrupa'da en az 30.000 euroya elektrikli araç satmayı teklif ettiği bildiriliyor. Bu rakam, diğer rakiplerinin ortalamasının neredeyse yarısı!

DEVLET DESTEKLİ

Avrupa Komisyonu'nun uzun süren soruşturmasında, rekabete aykırı devlet destekli sübvansiyonlara dair kanıtlar bulunduğunu söylemesinin ardından; AB, Çin'den yapılan elektrikli araç ithalatına artırılmış tarifeler uygulanması lehinde oy kullandı.

AYNI FİKİRDE DEĞİLLER

Bu konuda bütün ülkeler aynı fikirde olmasa da karar çıktı. Üye ülkeler, mevcut ücretlere ek olarak Çin yapımı EV'lere %35.3'e kadar ek tarifeler getirecek. Bazı otomobil üreticileri ise toplamda yaklaşık %50'lik tarifelere zorlandı.

İNANILMAZ TEKLİF

Almanya ve Macaristan, tarifelere karşı oy kullandı. İspanya ve İsveç de dahil olmak üzere diğer 12 üye çekimser kaldı. Çin hükümeti ise tarifelerin önlenmesine yönelik müzakerelerin bir parçası olarak, AB'de satılacak tüm elektrikli araçlar için 30.000 euroluk asgari taban fiyatı belirlemeyi teklif etti.

YANLARINA YAKLAŞILMIYOR

AB, eylül ayında Çin'in elektrikli araçlar için asgari fiyat belirleme teklifini reddettiğini ancak Çin'in önerdiği kesin koşulları açıklamadığını bildirmişti. JATO Dynamics'in araştırmalarına göre; Avrupa'da bir elektrikli aracın ortalama fiyatı 66.000 euro... BYD gibi Çinli elektrikli araç üreticileri son birkaç yılda Avrupa'da pazar payı elde ederken, Avrupalı ​​rakiplerinin yaklaşamadığı fiyatlara sahip...

Muhabir: Öznur Demirbey