Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin ile ABD arasındaki başarılı ortaklığın, iki ülkenin birbirlerinin kalkınmasına engel olmaktan ziyade, birbirlerinin kalkınmasına katkı sağlamaları için bir fırsat olduğunu söyledi.

DÜNYAYA FAYDALI

CCTV haberine göre; Şi, ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi'nin 2024 yıllık ödül yemeğine yazdığı mektupta, "Çin, Amerika Birleşik Devletleri ile ortak ve dost olmaya istekli. Bu sadece iki ülkeye değil, dünyaya da fayda sağlayacak" dedi.

ÇOK SORUN VAR

Mektupta, Şi'nin Çin-ABD ilişkilerinin dünyadaki en önemli ikili ilişkilerden biri olduğu, insanlığın geleceği ve kaderini ilgilendirdiğini belirttiği ifade edildi. İki ülke arasında ulusal güvenlik endişeleri, süregelen ticaret anlaşmazlıkları, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemleri ve Tayvan çevresinde yoğunlaşan askeri tatbikatlar nedeniyle anlaşmazlıklar yaşanıyor.

HER ZAMAN İNANDI

Geçtiğimiz yıl ticari ilişkilerde yaşanan gerginlik, elektrikli araçlar ve gelişmiş yarı iletkenler üzerindeki kısıtlamalar gibi konular etrafında yoğunlaştı. Şi, "Çin, ABD ilişkilerini her zaman karşılıklı saygı, barışçıl bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkeleri doğrultusunda ele aldı. Ve Çin ile ABD'nin başarısının birbirleri için bir fırsat olduğuna her zaman inandı" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ