Geniş kapsamlı yeni bir araştırma, çikolata tüketmek için geçerli bir sebep olabileceğini öne sürüyor: Düzenli olarak çikolata yiyen kişilerin Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının daha düşük olduğu bulundu.
ÖNEMLİ UYARI
Ancak bulgular önemli bir uyarıyla geldi. Hastalığın gelişme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilen tek versiyon bitter çikolataydı, sütlü çikolata değil! Bunun nedeni tam olarak açık değil. Ancak araştırmacılar bitter çikolatanın sütlü çikolatadan daha fazla metabolik fayda sağladığına inanıyor.
İLTİHAP AZALIYOR
Çünkü içinde daha az şeker var. Bazı çalışmalara göre; iltihabı azalttığı ve insülin duyarlılığını iyileştirdiği gösterilen daha yüksek seviyede bitki bileşikleri içeriyor. BMJ'de yayınlanan yeni çalışma, bitter ve sütlü çikolatayı özel olarak karşılaştıran az sayıdaki araştırmadan biriydi. Ayrıca, bugüne kadar bu konuda yapılmış en büyük çalışmalardan biri.
140 GRAM CİVARI
Araştırmacılar, 30 yıldan uzun süre takip edilen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaklaşık 192.000 erkek ve kadına ait verileri analiz etti. Yaş, egzersiz seviyeleri ve diğer faktörler gibi şeyleri hesaba katıldı. Araştırmacılar haftada en az 140 gram civarı bitter çikolata yiyen kişilerin nadiren veya hiç bitter çikolata yemeyen kişilere kıyasla Tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 21 daha düşük olduğunu buldular.
ÖZELLİKLE ERKEKLER
Bunun özellikle erkekler ve 70 yaşından küçük kişiler için geçerli olduğunu fark ettiler. Ancak nedeni tam olarak açık değil. Sütlü çikolata için metabolik sağlık açısından belirgin bir fayda görülmedi. Aslında, insanlar çalışma boyunca sütlü çikolata alımlarını artırdıkça, kiloları yükseldi.