Norveç dağlarındaki bir çiftlik, "Büyük ve güçlü bir Viking alanı" üzerine kurulmuş! Önemli bir Viking hazinesi ortaya çıktı. Kazı ekibi, Viking dönemine ait olduğu tahmin edilen ve MS 9. yüzyıla ait dört gümüş bilezik ve çok sayıda farklı eser buldu.

TERCİH EDİYORLARDI

Gümüş, Vikinglerin tercih ettiği hazineydi. Gümüş eserlerin keşfi önemli bir tarihi döneme dikkat çekti. Tıpkı Norveç dağlarında yakın zamanda bulunan ve MS 9. yüzyıldan beri bozulmadan duran bir hazine gibi.

ÇAĞIRMAK ZORUNDAYDI

Çiftçi Tarn Sigve Schmidt, Oslo'nun kuzeybatısındaki Ardal yakınlarındaki çiftliğinde, yeni bir yol açmak istedi. Ancak kurallara göre; önce arkeologları çağırmak zorundaydı. İyi ki de öyle yapmış. Arkeologlardan oluşan ekip, her biri farklı süslemelere sahip, dört adet ağır gümüş bilezik buldu.

BAKIR TEL SANDIK

Arkeolog Ola Tengesdal Lygre, "İlk başta bunun tarım arazilerinde sıklıkla bulabileceğiniz bükülmüş bakır teller olduğunu düşündük. Ancak yan yana durduklarını fark ettiğimde heyecan verici bir şey bulduğumuzu anladım" dedi. Kazı ekibi ayrıca kaplar, bıçak ağızları ve aletleri keskinleştirmek için bileme taşları buldu. Bölgedeki çalışmalar sürüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ