CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da başladı. 81 ilden gelen bin 366 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçiyor. Delegeler, kurultay için imza atmaya başladı.

İki adayın yarıştığı Kurultay'da, adaylardan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşma yapmayacağı açıklandı.

Diğer aday Özgür Özel, konuşmasına "Sputnik önünde direnen gazetecileri", Gezi Davası tutuklularını, Selahattin Demirtaş'ı selamlayarak başladı. 

Konuşmasına başlarken emek vurgusu da yapan Özel, "atölyelerde, tersanelerden çalışan mavi ve gri yakalılara" "plazalarda emekleri sömürülen beyaz yakalılara selam olsun" dedi.

DELEGELERE İMA: SADECE ATATÜRK'ÜN ASKERLERİ OLAN DELEGELERİMİZ...
Özel'in salondakileri selamlarken "her biri sadece Atatürk’ün askerleri olan delegelerimize merhaba" ifadesi dikkat çekti. 

"Bizim kurultayımızın en önemli özelliği liderden talimat almaz, onlara görev verir" diyen Özel,  "Bugün bize bir görev vereceksiniz. Bu görev Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeniden iktidar yapma görevidir" diye konuştu. 

'İSMET İNÖNÜ'NÜN VEFALI VEDASINDAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR'
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’yle zamanı gelmiş vefalı vedasından öğreneceğimiz çok şey var" sözleriyle isim vermeden Kılıçdaroğlu'na seslenen Özel, "Parti ve ülke söz konusu olduğunda İsmet İnönü’nün dahi karşısında duran bir iradeyi gösterebilen cesaretten öğreneceğimiz çok şey var" diye konuştu. 

'ROTAYI DOĞU'DAN BATI'YA ÇEVİRDİLER'
"Biz iktidar olmadığımız için iktidara gelenler rotayı Batı’dan Doğu’ya çevirdiler" sözleriyle AK Parti'nin dış politika hamlelerini eleştiren Özel, "Şangay İşbirliği Örgütü’ne girmeyi hedef bildiler. Peki o tarafta ne var? Tek adam rejimlerinden ibaret otoriterlikler, toplumu bölüp parçalayan, ortak vatan duygusunu çürüten kutuplaşma, aklın ve bilimin yerine lidere ve rejime sadakat, her türlü hak ihlali ve 4 bin 500 dolar milli gelir var. Kurucumuzun Atatürk’ün gösterdiği yönde 45 bin dolar, bu tarafta 4 bin 500 dolarlık bir fakirlik var" dedi. 

'HESABI BARINAMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİMİZ ÖDÜYOR'
CHP içindeki Kemal Kılıçdaroğlu'na destekleyen isimlerden gelen "Seçime beraber girdik, beraber kaybettik. Hesabı neden sadece Kemal Bey ödüyor" eleştirilerine de yanıt veren Özel, "Hesabı ne Kemal Bey ödüyor ne Özgür Özel. Hesabı, dünyanın en güzel ülkesinde bütün dünyanın hayal kurduğu bu ülkede yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor. Hesabı kredi borcunu ödeyemeyen, siftahsız dükkan kapatan esnaflar, sürekli yardıma muhtaç kalan yoksullar, fakirleşerek işsiz kalarak ödüyorlar. Niteliksiz eğitime mahkum kalan, yeterli beslenemeyen, barınamayan üniversite öğrencilerimiz ödüyor" ifadelerini kullandı. 

'UMUTSUZLUĞA KAYITSIZ KALMAYACAK DELEGELERİMİZ VAR'
Hesabı "adaletten yoksun siyasi kararlarla cezaevine atılan siyasetçilerimiz ve gazetecilerimiz ödüyor" diyen Özel, "birileri de var ki bu hesabı canıyla ödüyor. Güvenli olmayan madenlerde hayatını kaybeden emekçilerimiz, tren kazalarında yitip giden evlatlarımız, depremlerde güvenli olmayan konutlarda oturmaya mecbur bırakılan yurttaşlarımız, sel sularında can veren insanlarımızın ve kadın cinayetlerine kurban giden kadınlar canlarıyla ödüyorlar" diye konuştu.

"Otoriter bir iktidarın merhametine terk edemeyeceğimiz bir memleketimiz var" diye konuşan Özgür Özel, "Sokağın sesini duymazdan gelemeyecek yüreklerimiz var. Umutsuzluğa kayıtsız kalmayacak delegelerimiz var" dedi. 

'SANA SÖZ DEYİP BOYNUNU BÜKÜK BIRAKTIKLARIMIZ...'
"Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, özeleştiri yapılmamasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız" sözleriyle kendisine destek verenleri işaret eden Özel, "Bir yolculuktayız, bu yolculuk 'sana söz' deyip boynunu bükük bıraktıklarımızdan helallik isteme yolculuğudur" ifadelerini kullandı. 

"Dış politika iktidara bırakılamayacak kadar mühim ve önemli bir alandır" diyen Özel, "Biz sol ve sosyal demokrat bir partiyiz" dedikten sonra Kılıçdaroğlu'nun Brezilya, Almanya gibi ülkelerde iktidarda olan sosyal demokrat partilerle bile ilişki kurmadığını, fakat Erdoğan'ın kurabildiğini söyledi. 

"Partimiz iktidara benzeyen yöntemlerle, ortak aklı reddeden kararlarla yönetilemez" diyen Özel, "Toplumun sesine kulak tıkayarak, değişime direnerek yönetilemez" ifadesini kullandı.

Editör: Ercan Çankaya