CHP'nin 38. Olağan Kurultayı, "İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" sloganıyla 4 Kasım'da Ankara'da başladı. Kurultayın ikinci gününde Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. Özgür Özel, ilk gün yapılan genel başkanlık seçimlerinde 812 oy alarak CHP'nin yeni Genel Başkanı oldu.

özgür özel-7

Özgür Özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi olan CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından 8. Genel Başkanı olarak göreve başladı.

Seçimin ilk turunda Özgür Özel, 682 oy alarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu geride bıraktı, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. 18 oy geçersiz sayılırken, 2 oy boş olarak kabul edildi. Bu tarihi sonucun ardından ikinci tur seçimler için gece saatlerinde oy verme işlemi başladı.

özgür özel-8

Oy verme işlemi saat 02:30'da sona erdi ve 10 dakika sonra Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin yeni Genel Başkanı'nı açıkladı. Özgür Özel, 812 oy alarak genel başkanlığa seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldıktan sonra seçim sonuçlarını beklemeden salondan ayrılarak evine gitti.

PARTİ MECLİSİ NASIL SEÇİLECEK?

Bugün CHP Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) seçimi yapılacak. PM, 60 üyeden oluşuyor ve bu üyelerin 52'si çarşaf liste ile, 8'i ise Bilim Yönetim Kurul Platformu kontenjanından seçilecek.

CHP PM üyeliği için 400'den fazla kişinin aday olması bekleniyor.Yeni Genel Başkan Özgür Özel, sabah saat 09.30'da PM adaylarını belirlemek için 81 il başkanını toplantıya çağırdı.

özgür özel-3

Özgür Özel'in, partiye yönelik özeleştirilerini tekrarlaması ve partinin sağa kayışını eleştirmesi bekleniyor. Özel, adaylığını açıkladığı gün ilan ettiği tutum belgesi temelinde bir konuşma yapacak.

Özgür Özel'in yeni genel başkanlığı, PM'yi etkilemekle kalmayıp aynı zamanda Merkez Yönetim Kurulu'nu da etkileyecek. Bu seçim, yerel seçimlerde belediye başkanı adaylarının şekillenmesini de etkileyebilir.

ÖZGÜR ÖZEL'İN LİSTESİNDEKİ İSİMLER

Özgür Özel, kendisine destek veren ancak CHP içinde "yıpranmış" olarak görülen kişilere PM listesinde yer verme niyetinde olmadığını açıklamıştı.

Eski MY (Merkez Yürütme) üyeleri ve "değişimciler" arasında yer alan Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Seyit Torun gibi isimlerin PM listesinde yer almayacağı ifade ediliyor.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNE DEĞİNDİ

"Kadın kotası yerine toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanacak." Özel ve onu destekleyen milletvekilleri, genç ve yeni isimlerden oluşan bir ekip oluşturacaklarını açıkladılar. Özel, dün yapılan genel başkanlık yarışı sırasında yaptığı konuşmada, kadın kotası uygulanmayacağını, bunun yerine toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapacaklarını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ