Ankara Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayacak kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner yarışacak.Kurultayın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci gün olan pazar günü 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin KuruluKurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun davetiyle “değişimi” savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak.

Kaç delegenin imzası gerekiyor?

Kurultay, normal şartlarda 2022 yılında yapılacaktı ancak pandemi ve olası erken seçim ihtimali nedeniyle ertelendi. CHP’nin bir önceki kurultayı ise 25-26 Temmuz 2020’de yapılmıştı.
CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.
Genel başkanlık seçimindeki esas yarışın; “değişimciler”in adayı Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi bekleniyor.
Kurultay öncesinde; Özgür Özel ile Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na destek verenler arasında adeta “imza savaşları” yaşandı. İmza sayısı, moral üstünlük açısından değerli görüldüğünden önem taşıyor.

Kılıçdaroğlu ve Özel'i destekleyen delegeler

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşamı Ankara’ya gelerek Genel Başkan adayı Özgür Özel’i ziyaret etmiş ve 196 il delegesinin 185’inin destek imzalarını iletmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’na imza veren 95 milletvekili adına Meclis’te basın açıklaması düzenlenmişti. Dün de 55 il başkanı, topladıkları imzaları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim etmiş ve destek açıklaması yapmıştı. 


T24'ten Eray Görgülü'nün aktardığı kulis habere göre, Kılıçdaroğlu’nun, kurultay konuşmasında değişim eleştirilerine kapsamlı bir yanıt vermesi ve Genel Başkanlığı bırakacağı tarihe ilişkin bir açıklama yapması da bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun pazar günü Parti Meclisi seçimi için de anahtar listesinin yarısında kadın ve gençlere yer verebileceği iddia ediliyor. Özgür Özel’in de, daha önce partiye yönelik özeleştirilerini tekrarlaması ve partinin sağa kayışını kapsamlı bir şekilde eleştirmesi bekleniyor. Partinin özüne dönmesi çağrısında bulunacak Özel’in, adaylığını açıkladığı gün ilan ettiği tutum belgesi ekseninde bir konuşma yapacağı ifade ediliyor.

Giriş çıkışlarda turnike sistemi kullanılacak

Bu arada salon hazırlıklarına 2-3 gün öncesinden başlamayı kararlaştıran parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için "turnike" sistemini kullanacak. CHP'nin 4-5 Kasım tarihinde yapılacak kurultayında, ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak. CHP'de genel başkanlığa aday olabilmek için delegelerin yüzde 5'inin imzası gerekiyor.

Kaynak: haber merkezi