Çekya'daki Yahudi cemaati, ülkedeki antisemitik (Yahudilere karşı duyulan düşmanlık, nefret veya ayrımcılık) olayların geçen yıl keskin bir şekilde arttığını, zirvenin 2023'ün son çeyreğinde görüldüğünü söyledi.

RAPORDA AÇIKLANDI

Yahudi Toplulukları Federasyonu; yıllık raporunda, 2023 yılında 4 bin 328 antisemitik olay kaydedildiğini, bunun bir önceki yılki 2 bin 277 vakadan yüzde 90 fazla olduğunu bildirdi.

ÇOĞUNLUĞU SOSYAL MEDYA

Raporda, toplam olayların yüzde 41.59'unun yani 1.800 vakanın yılın son üç ayında yaşandığı belirtildi. Yahudi karşıtı nefretin yüzde 98'inin sosyal medya aracılığıyla, çevrimiçi ortamda ifade edildiği belirtildi. Bunlar arasında İsrail'e yönelik nefret söylemleri de dahil olmak üzere; komplo teorileri ve klişelerin yayınlanmasının yer aldığı belirtildi.

YİNE DE BURASI GÜVENLİ

Raporda, antisemitik olayların artmasına rağmen Çekya'nın Yahudiler için güvenli bir ülke olmaya devam ettiği sonucuna varıldı. Üst üste iki yıldır fiziksel saldırı kaydedilmediği belirtildi. Ancak 18 olayda bir önceki yıldan iki kat fazla antisemitik tehdit, taciz ve sözlü hakaret yer aldı.

Muhabir: Lila Okyanus