Çalışan anneler yeni doğan bebeklerini 16 haftalıkken işe geri dönmek zorunda oldukları için yakınlarına bırakmak zorunda kalıyordu. Hükümet, çalışan annelere yönelik ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması, ücretsiz doğum izni hakkının ise 1,5 yıla kadar uzatılması için düğmeye bastı. Sabah'ın haberine göre; Hükümet, Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirledi. Toplantıda, çalışan annelere yönelik doğum izni düzenlemesi üzerinde taslak çalışma hazırlandı.
ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ 1 YILA ÇIKARILIYOR
Çalışan anneye daha uzun doğum izni verilecek. Taslağa göre, ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması, ücretsiz doğum izninin 1,5 yıla kadar uzatılması planlanıyor. Çalışan annelere kreş desteği verilecek.
Mevcut düzenlemeye göre memur babalara 10 gün, işçilere ise 5 gün doğum izni veriliyor. Uygulamaya konulacak düzenlemeyle bu ayrım da ortadan kaldırılacak.
DOĞUM İZNİ NE KADAR?
Çalışan annelerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra da sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izni var. Çoğul gebelikte bu izne iki hafta daha ekleme yapılıyor. İzin dağılımı, doğumdan önce üç hafta ve doğumdan sonra 13 hafta olarak belirleniyor.