Sonbaharın gelişiyle birlikte yılın en ürkütücü ve aynı zamanda da en eğlenceli bayramlarından biri olan Cadılar Bayramı zamanı da geldi. Cadılar Bayramı'nın tarihi, şeker toplamaktan balkabağı fenerleri oymaya kadar benzersiz geleneklerle dolu ancak bunların nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi?

647865580A002729Da99F67E

CADILAR BAYRAMI'NIN TARİHÇESİ NEDİR? 

31 Ekim hakkında her türlü Cadılar Bayramı bilgisini öğrenmeye hazır olun. Öncelikle Cadılar Bayramı’nın kökenleri Hristiyanlık’a dayanır ve Pagan inancına kadar uzanıyor. Birçok kişi Cadılar Bayramı'nın Samhain adlı eski bir Druid festivalinden kaynaklandığına inanıyor. Ancak en azından bir uzmana göre, durum böyle olmayabilir.

HER YIL 31 EKİM'DE KUTLANIYOR

UCLA'da ortaçağ ve rönesans çalışmaları konusunda uzmanlaşmış araştırma profesörü Henry Ansgar Kelly, TODAY'e yaptığı açıklamada, "Bilim insanları, özellikle de folklorcular, son yüz yıldır bunu eski Kelt dönemleriyle ilişkilendiriyor ve 31 Ekim'de ölülerin dönüşüne dair bir festival olduğunu söylüyorlar, ancak bunun sahte olduğu ortaya çıkıyor." dedi.

55Ea5Fc3F018Fbb8F87Bc808

ARAFTA KALMIŞ RUHLAR...

Kelly'ye göre Cadılar Bayramı, İrlandalıların Amerika'ya göç etmesiyle, yani 19. yüzyılda, Azizler Günü de dahil olmak üzere kendi geleneklerini ve kutlamalarını da beraberlerinde getirerek ABD'ye yerleşti. Kelly, "Azizler Günü, Katolik takviminde bir bayram günüydü" diyor. "1 Kasım, cennete giden tüm insanları kutladığınız gündü."

YILIN KARANLIK ZAMANI...

Kelly, Azizler Günü'nden önceki gece insanların henüz cennete gitmemiş ve arafta kalmış ruhlar için nöbet tuttuklarını açıklıyor. Özünde, ölüler için dua etme gecesiydi — ve böylece Cadılar Bayramı doğdu. “Şaka mı Şeker mi: Cadılar Bayramı’nın Tarihi” kitabının yazarı Lisa Morton , Cadılar Bayramı zaman çizelgesine biraz farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor ve İrlandalı Keltleri din değiştirmeye çağıran ve Samhain’i (SAH-win olarak telaffuz edilir) kutlarken keşfeden Hristiyan misyonerlerden bahsediyor. Samhain, hayalet hikayelerinin kutlandığı ve yılın daha karanlık bir zamanına geçildiği bir festivaldir.

616548E44E3Fe11Ef4F6119B

ÜRKÜTÜCÜ HİKAYELER...

Morton, TODAY'e "Kaydettikleri Kelt efsanelerine bakarsanız, bir kısmı gerçekten çok korkutucu," diyor. "Hatta şu anda bile, Keltlerin Samhain'de birbirlerine anlattığı hikayelerin bir kısmı gerçekten çok ürkütücü."

Ancak Kelly'nin düşüncelerine tamamen karşı çıkmıyor. Aslında Morton, bugün kutladığımız Cadılar Bayramı'nın muhtemelen Samhain ve Azizler Günü'nün bir karışımı olduğunu söylüyor. Morton, Cadılar Bayramı'nın ABD'de en azından 1800'lü yılların sonlarından beri kutlandığını ancak perakendecilerin Cadılar Bayramı kartları, süsleri ve kostümlerini seri üretmeye başlamasıyla 1900'lü yıllarda kutlanmaya başlandığını ve bayramın ana akıma girdiğini söylüyor.

6175Dec345D2A0A10418Ddfe

CADILAR BAYRAMI İSMİNİ NEREDEN ALIYOR?

Oxford İngilizce Sözlüğü'nde Cadılar Bayramı arifesi veya Azizler Günü olarak tanımlanan "Cadılar Bayramı" kelimesinin kökeni zaman içinde değişmiştir. Kelly'ye göre isim, kabaca "aziz" veya "kutsal kişi" anlamına gelen İskoçça "hallow" ve "akşam" anlamına gelen "een" kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Özünde, Cadılar Bayramı "kutsal akşam" anlamına gelir, bu da Hristiyan bağları göz önüne alındığında mantıklıdır. 1773 civarında, İskoçlar iki kelimeyi birleştirmeye ve 31 Ekim'i "Hallow-e'en" olarak adlandırmaya başladılar. Ancak, sonunda anlaşmayı sağlayan ve bu ismin yerleşmesini sağlayan, 1786 tarihli " Cadılar Bayramı " şiirinde kelimeleri bir araya getiren İskoç şair Robert Burns'dü .

Hallo2

CADILAR BAYRAMI'NDA NEDEN ŞEKER TOPLANIR?

Eğlenceli kostüm partileri ve şeker toplama, Cadılar Bayramı ile eş anlamlı hale geldi ancak Morton'a göre durum her zaman böyle değildi. Uzun yıllar boyunca, Cadılar Bayramı'nın şüphesiz insanları kandırmaya veya onlara şaka yapmaya adanmış bir gece olduğunu söylüyor. 1930'lara gelindiğinde, şakalar tam teşekküllü bir vandalizme dönüştü ve ABD'nin büyük şehirlerinde milyonlarca dolarlık hasara yol açtı.

Morton, "[İnsanlar] aydınlatma armatürlerini parçalıyor, yangın çıkarıyor ve kaldırımlarda insanları düşürüyorlardı. 1933'te vandallar o kadar büyük hasara yol açtılar ki bu olay 'Kara Cadılar Bayramı' olarak anılmaya başlandı" diyor.

My I C Inline 57176

YASAKLAMAYI DÜŞÜNDÜLER

Kara Cadılar Bayramı'ndan sonra birçok şehir bayramı tamamen yasaklamayı düşündü, ancak bunun yerine popüler bir Kanada geleneğini benimsemeye karar verdiler. Kelly, "Fikir, ikramlarda bulunursanız çocukların etrafta dolaşıp şaka yapmayacağı yönündeydi" diyor.

Kelly, bu fikrin 1930'lu ve 1940'lı yıllarda ABD'de yaygınlaştığını ve günümüzde kapı zillerini çalıp şeker kapma umuduyla "Şaka mı şeker mi?" diye bağırmanın yaygınlaştığı Cadılar Bayramı ritüelinin ortaya çıktığını söyledi.

D J9H Abmqqk Kpey T90Kk W8G

CADILAR BAYRAMI'NDA NEDEN KOSTÜM GİYİLİR?

Cadılar Bayramı, giyinmek ve rol yapmak için açık bir davettir. Peki Cadılar Bayramı kostümleri giyme konsepti nereden geldi? Birçok kişi bu uygulamayı antik Keltlere ve Samhain'e dayandırırken, Morton bu görüşe katılmıyor ve kostümlerin oldukça modern bir gelenek olduğunu belirtiyor.

Neden kostüm giydiğimiz hem Morton hem de Kelly için bir sır olarak kalıyor. 1920'lerde dergilerde çarşaflara sarılı halde hayalet gibi davranan çocuklar yer alıyordu ancak Morton, kostümlerin bundan çok daha önce de giyilmiş olabileceğini söylüyor.

Aslında kostüm giymek Noel ve "belsnickeling" adı verilen eski bir gelenekle bağlantılı olabilir; bu gelenekte kostümlü çocuklar komşularına ikram karşılığında oyunlar sergilerdi; bu, günümüzün Cadılar Bayramı'na çok da benzemez.

CADILAR BAYRAMI'NIN RENKLERİ NEDEN TURUNCU VE SİYAH?

Noel kırmızı ve yeşille özdeşleştiği gibi, Cadılar Bayramı'nın da kendine özgü bir renk şeması vardır: Siyah ve turuncu. Morton'a göre bunun nedeni büyük ihtimalle kökenlerinin bayramın kendisinden kaynaklanması; turuncunun balkabaklarını, siyahın ise geceyi ve Cadılar Bayramı ile ilişkilendirilen siyah kediler ve yarasalar gibi diğer nesneleri temsil etmesi.

"Siyah ve turuncu yeni," diyor. "20. yüzyılın başlarından kalma (kataloglara) bakarsanız, Cadılar Bayramı'nın renklerinin kahverengi ve sarı olduğunu söylüyorlar." Morton, zamanla dekorasyon şirketlerinin turuncu ve siyah renk temasına yöneldiğini ve "bunun çok popüler göründüğünü" söylüyor.

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY