Polonya Başbakanı Donald Tusk; eski iktidar partisini, sekiz yıl boyunca milyarlarca dolarlık kamu fonunu zimmete geçirmekle suçladı. Tusk, Varşova'da yaptığı açıklamada, mali idareden müfettişlerin şu anda 90 devlet kurumunu incelediğini söyledi.

25 MİLYAR DOLAR CİVARI

Tusk'a göre; eksi hükümet 25 milyar dolara eşdeğer bir miktarı yasa dışı olarak harcadı. Ülke, aralık ayından bu yana Tusk liderliğindeki merkez sol ittifak tarafından yönetiliyor.

TOPLAM 149 ŞİKAYET

Tusk, şu ana kadar 62 kişinin soruşturulduğunu, savcılığa ise 149 şikayet ulaştığını söyledi. "En çok dikkat çeken husus; bakanlıkların sahip olduğu kamu kaynaklarının, politikacıların veya aile üyelerinin yönettiği vakıflara aktarılması yönündeki bilinçli stratejidir" dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Alman-Polonya hükümet istişarelerinin ardından düzenlenen basın toplantısına katılıyor. Tusk, 9 Ağustos'ta eski Hukuk ve Adalet (PiS) partisi iktidarda olduğu sekiz yıl boyunca milyarlarca insanın kamu fonunu kullanarak suçladı. Michael Kappeler/dpa

ORTAK BİR ANLAŞMA

Mevcut içişleri, adalet ve maliye bakanları, suistimaller ve mali suçların ortaklaşa araştırılması yönünde ortak bir anlaşma imzaladı. Faillerin adalete teslim edilmesi ve zimmete geçirilen paraların iade edilmesi için çalışma yapılacağı belirtildi.

Muhabir: Tamer Ayeri