Butopan, Türkiye'de sık kullanılan ilaç türlerinden bir tanesi. Ancak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler mevcut. Öncelikle her ilacı kullanmadan önce uzman doktorun tavsiyelerini dikkate almanız gerekmektedir. Hiçbir ilacı ya da kas gevşetici kremleri yan etkilerini, ne işe yaradığını, ne olduğunu bilmeden ve uzman doktora danışmadan kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Butopan nedir?, Butopan nasıl kullanılır?, Butopan ne işe yarar?, Butopan yan etkileri nelerdir? gibi soruların cevapları da merak ediliyor. Haberimizde bu soruların cevapları ve Butopan ilacı hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

BUTOPAN NEDİR?

İlk olarak Butopan nedir? sorusunun cevabını verelim. Butopan; 10 mg draje spazm giderici ilaçlar grubuna dahildir. 1 draje içinde etkin madde olarak 10 mg skopolamin-N-butil bromür bulunur. 20 draje içeren blister ambalajda sunulmaktadır. Drajeler sarı renkte ve yuvarlaktır.

Butopan 10 mg draje aşağıdaki organların kaslarında meydana gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki kasılmaların (spazm) ve hareket bozukluklarının geçirilmesi için kullanılmaktadır.

BUTOPAN NE İŞE YARAR?

Butopan'ın tanımını yaparak, ne işe yaradığını da aslında anlatmış olduk. Organların kaslarında meydana gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki kasılmaların ve hareket bozukluklarının geçirilmesi için kullanılan Butopan'ın kullanıldığı rahatsızlıklar şu şekilde:

* Mide

* Barsaklar

* İdrar kesesi ve idrar yolları

* Safra kanalları

* Üreme organları

BUTOPAN NASIL KULLANILIR?

Butopan ilacının nasıl kullanıldığı sorusunun cevabı merak ediliyor. Doktor tavsiyesi dışında kullanmamanız gereken Butopan'ın nasıl kullanıldığının detaylarını maddeler halinde sıraladık. İşte Butopan ilacının kullanım şekli ve tüm detaylar:

* Butopan 10 mg Kaplı Tablet yalnızca ağız yoluyla kullanılır.

* Drajeleri çiğnemeden, bütün olarak yeterli miktarda sıvı ile alınız. 

* Butopan 10 mg Kaplı Tablet'i daima doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanınız.

* Butopan 10 mg Kaplı Tablet'i erişkinlerde Günde 3 kez 1-2 draje uygulanır. 6-12 yaş arası çocuklarda ise günde 3 kez 1 draje uygulanır.

BUTOPAN YAN ETKİLERİ 

Her ilacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Mutlaka doktor tavsiyesinde kullanılması gereken Butopan ilacının yan etkilerini kullanmadan önce kontrol etmenizde fayda var. İşte Butopan'ın yan etkileri:

Yaygın görülen yan etkileri şu şekildedir:

* Görmede bulanıklık

Yaygın olmayan yan etkileri ise şu şekildedir:

* Deri reaksiyonları

* Ağız kuruluğu

* Özellikle el ve ayaklarda anormal terlemeyle ortaya çıkan bir deri hastalığı olan Dishidrozis.

Seyrek görülen yan etkileri:

* Aşırı duyarlılık (alerji)

* İdrarın idrar kesesinde birikmesi ve idrar yapmada güçlük

* Kalp atışlarının hızlanması
 

Editör: Orhan Duman