Eşcinsellik, toplumsal açıdan muhafazakar Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da hoş karşılanmıyordu ama hiçbir zaman yasaklanmamıştı. Adalet Bakanı Edasso Rodrigue Bayala, askeri yönetimin bunu cezalandırılabilir bir suç haline getiren yasayı onayladığını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. 2022'de Burkina Faso'da ordu yönetime el koydu. Eski sömürge gücü Fransa ile bağlarını önemli ölçüde azalttıktan sonra yönünü Rusya'ya çevirdi.

Kaptan İbrahim Traoré

DEĞİŞİKLİĞİN BİR PARÇASI

Rusya'da eşcinsel eylemler 1993 yılında suç olmaktan çıkarıldı, ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hükümeti, "geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını" yasaklamak da dahil olmak üzere çeşitli kararlar aldı. Burkina Faso'nun eşcinsel ilişkileri yasaklama kararı, evlilik yasalarında yapılan değişikliklerin bir parçası.

DİNİ VEYA GELENEKSEL

Parlamentodan geçmesi ve lider İbrahim Traore'nin imzasını taşıması gereken yeni yasa, yalnızca dini ve geleneksel evlilikleri tanıyor. Adalet bakanı, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bundan böyle eşcinsellik ve buna bağlı uygulamalar yasayla cezalandırılacak" dedi.

DAHA SERT BİR TAVIR

Burkina Faso nüfusunun yaklaşık %64'ünü Müslümanlar, yüzde 26'sını ise Hristiyanlar oluşturmaktadır. Geriye kalan %10'luk kesim geleneksel dinleri takip etmektedir veya hiçbir inanca sahip değildir. Son yıllarda birçok Afrika ülkesi, LGBTQ toplumuna karşı daha sert bir tavır takınıyor.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL