Türkiye'nin müzik yorumcuları arasında önemli bir birliği temsil eden MÜYORBİR (Türkiye Müzik Yorumcuları Meslek Birliği), 12. Olağan Genel Kurul'u Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Yeniden başkanlığa seçilen Burhan Şeşen, geçen iki yıl içinde atılan önemli adımları ve sektöre kazandırılan başarıları Gazete Yazıyor muhabirimiz Senay Güncavar'a değerlendirdi.

TURİZM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI İLE İMZALANAN LİSANS ANLAŞMASI

Başkan Burhan Şeşen, "Turizm ve Kültür Bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz 'Konaklama Tesislerinin Kaynağından Lisanslanması' adımıyla müzik sektörüne önemli bir ivme kazandırdık. 20 senede lisanslanan otel sayısını birkaç ayda geçtik ve hedefimiz 20 bin konaklama tesisi. Bu anlaşma, sektörde devrim niteliği taşıyan bir başarı öyküsüdür. Her yıl TEFE-TÜFE oranında artacak bir telif geliri, sektördeki paydaşlarımıza sürdürülebilir bir gelir sağlayacak." şeklinde konuştu.

MUYORBIR1 (1)


DİJİTAL ALAN LİSANSLAMA SÖZLEŞMESİNDE YENİLİKÇİ ADIMLAR

Burhan Şeşen, genel kuruldan alınan yetkiyle yapımcılarla imzalanan dijital alan lisanslama sözleşmesini de vurgulayarak, bu sefer daha fazla yapımcının anlaşmaya dahil olduğunu belirtti. MÜYORBİR’in yapımcılardan alacağı payın asgari bir tutar olduğunu ve üyelerin kendi yapımcılarıyla yaptığı anlaşmalara göre bu oranın değişebileceğini açıkladı. Şeşen, "Yüzde 10’unu bizden yüzde 20’sini sözleşme imzaladığınız yapımcınızdan alacaksınız. Bu şekilde, hiç anlaşma yapmamış üyelerimizin haklarını asgari oranda korumuş olduk" dedi.

MUYORBIR3 (1)


DENETLEME YETKİSİ VE ŞEFFAFLIK

Başkan Şeşen, yapımcılarla imzalanan sözleşmelerdeki en önemli farklılığın MÜYORBİR’in denetleme yetkisi olduğunu vurgulayarak, "Bu süreçte MÜYORBİR yapım şirketlerinin sözleşme kapsamındaki alan için denetleme yetkisini sözleşmelere ekletmiştir. Özetle yapımcının beyanına değil veriye bağlı bir anlaşma gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu. Ayrıca, şeffaflık konusunda da önemli adımlar atıldığını belirten Şeşen, meslek birliğinin gelir ve giderlerinin web sitesinde yayınlanmaya başlandığını ifade etti.


DEPREM VE EKONOMİK KRİZE RAĞMEN

Şeşen, ülkedeki deprem felaketi ve ekonomik krize rağmen MÜYORBİR’in tarihinin en büyük dağıtım oranına ulaştığını açıkladı. Son dört dağıtımda toplamda (Aralık ayı da dahil) 29.277.000 TL'nin üyelere hak ediş ödemesi olarak dağıtıldığını belirtti.


MÜYORBİR Yönetim Kurulu'nda görev alan sanatçılar şu isimlerden oluşuyor: Burhan Şeşen, Onur Akın, Hüseyin Turan, Mehmet Gümüş, Mustafa Özarslan, Ufuk Beydemir, Nurdan İpek, Aylin Aslım, Demet Sağıroğlu.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ