egegundem.com.tr sitesinde yer verilen bir bilgiye göre zeytinin acısının nasıl çıkacağı öğrenildi. Üstelik çok basit ve fazladan malzeme gerektirmiyor.

Zeytin, tüm dünya genelinde en çok tüketilen besinlerin başında gelir. Türkiye'de zeytinin anavatanı olarak kabul edilen ülkelerdendir. Ege ve Akdeniz başta olmak üzere dünya zeytin üretiminin büyük bir bölümü ülkemizde gerçekleştirilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu lezzet pizzalara simitlere ve ekmeklere konulabilir. Fakat çoğu zaman yediğiniz zeytinin acı olduğunu hissedersiniz. Böyle durumlarda öğrenmeniz gereken bir mutfak sırrı var.

Cookist.com'daki bir içerikte zeytinin acısının nasıl alındığıyla ilgili bilgiler birer birer verildi. İşte uygulamanız gereken o yöntem.

Soğuk su

Zeytinleri bir leğene batırın ve üzerini tamamen soğuk suyla kaplayın. Suyu iki hafta boyunca sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez değiştirin; Bu süre içerisinde zeytinler acılığını kaybedecek ve sonunda tadına bakılabilecek veya salamurada muhafaza edilebilecektir. Çok hızlı bir yöntem olmasa da bu su yöntemi şüphesiz en iyisidir çünkü tamamen doğaldır.

Su ve kostik soda

Yalnızca tamamen bozulmamış zeytinlere ve büyük bir dikkatle uygulanacak, çok daha hızlı ama aynı zamanda daha invazif bir yöntem. Her kilogram zeytin için bir litre su ve 20 gram kostik sodadan oluşan bir çözelti hazırlayın, soğumasını bekleyin ve daha sonra önceden temizlenmiş ve yıkanmış zeytinleri içine daldırın, burada sekiz saat (tamamen batırılmış) kalmaları gerekecek. Veya on saat. Gerekli sürenin sonunda zeytinleri günde iki veya üç kez değiştirerek üç gün soğuk suda bekletmeniz gerekecektir.

Tuzlu suda

Zeytinler yeşil veya siyah olsun, sterilize edilmiş kavanozlarda su ve tuzdan oluşan bir çözelti içinde saklanacak, önce kaynatılacak, ardından basit bir defne yaprağı eklenerek soğutulacak. Oranlar: 1 kilo zeytin, 1 litre su ve 100 gram tuz, bu sayede bir yıl boyunca sert ve lezzetli zeytinlere sahip olacaksınız.

ZEYTİNİN TUZUNU ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Zeytinin tuzunu almanın en kolay yolu, zeytinleri birkaç saat veya bir gece boyunca suya yatırmaktır. Bu şekilde, zeytinlerin içindeki tuz suya geçecektir. Suyu değiştirerek bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Zeytinlerin tadını kontrol ederek istediğiniz tuzluluk seviyesine ulaştığınızı anlayabilirsiniz.

Zeytinin tuzunu almanın bir başka yolu da, zeytinleri süt veya ayran içinde bekletmektir. Bu yöntem, zeytinlerin hem tuzunu hem de acılığını alacaktır. Süt veya ayran, zeytinlere ayrıca hafif bir ekşi tat da verecektir. Bu yöntemi uygulamak için, zeytinleri bir kavanoza koyun ve üzerini süt veya ayranla kaplayın. Kavanozu buzdolabında saklayın ve her gün süt veya ayranı değiştirin. Bir hafta sonra, zeytinleriniz tuzsuz ve lezzetli olacaktır.

Zeytinin tuzunu almanın bir diğer yolu da, zeytinleri limon suyu veya sirke ile marine etmektir. Bu yöntem, zeytinlere hem tuzunu hem de acılığını alacak, hem de aromatik bir tat katacaktır. Bu yöntemi uygulamak için, zeytinleri bir kavanoza koyun ve üzerine limon suyu veya sirke dökün. İsterseniz, kavanoza sarımsak, kekik, biberiye gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz. Kavanozu buzdolabında saklayın ve her gün limon suyu veya sirkeyi değiştirin. Bir hafta sonra, zeytinleriniz tuzsuz ve lezzetli olacaktır.

ZEYTİNYAĞININ VİTAMİN DEĞERİNİ ARTIRAN TARİF

Zeytinyağlı pul biberli zeytin mezesi yapmak oldukça lezzetli ve kolay bir süreçtir. İşte tarif:

Malzemeler:

- 1 su bardağı yeşil ya da siyah çekirdekli zeytin

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı pul biber

- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)

- Yarım limon suyu

- Tuz (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Zeytinleri iyice yıkayın ve süzün.

2. Zeytinleri bir kaba alın.

3. Üzerine zeytinyağını ve pul biberi ekleyin. Eğer sarımsak kullanacaksanız, onu da ince doğrayarak ekleyin.

4. Limon suyunu sıkarak zeytinlerin üzerine dökün.

5. Tuz kullanacaksanız, az miktarda ekleyin (zeytinlerin tuzlu olup olmadığına bağlı olarak).

6. Malzemeleri karıştırarak iyice harmanlayın.

7. Hazırladığınız mezenizi bir süre buzdolabında dinlendirerek servis yapabilirsiniz.

Not: Pul biberin miktarını kendi acılık tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, tarife kendi lezzet dokunuşlarınızı ekleyerek özelleştirebilirsiniz.

Derleme: gazeteyaziyor.com.tr

Kaynak: Cookist.com - Egegundem.com.tr*