Altın fiyatları, Google aramalarında en çok araştırılması gereken konuların başında geliyor. Bunun nedeni birçok kişinin ya altın yatırımı yapması ya altınla borçlanması ya da kendi düğünü ya da başka düğünler için altın alacak olması olarak gösterilebilir. Peki 2 Ekim Pazartesi günü altın fiyatları nasıl oldu? Uzmanlar altın fiyatları konusunda hangi yorumları yapıyor. İşte tüm bunların cevabı haberimizde yer alıyor...

2 EKİM PAZARTESİ ALTIN NE KADAR OLDU?

Altın haftanın son iş gününde de hareketli. 2 Ekim Pazartesi günü itibariyle altında yaşanan tüm hareketlilik haberimizde yer alıyor. Altında alınan tarihi kararın altın fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Gram altın alış: 1.627,46        

Gram altın satış: 1.627,75        

Çeyrek altın alış: 2.603,94

Çeyrek altın satış: 2.661,36    

YARIM VE TAM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın alış: 5.191,61

Yarım altın satış: 5.322,73            

Ata altın alış: 11.151,00                    

Ata altın satış: 11.293,00                            

CUMHURİYET ALTIN NE KADAR?

Cumhuriyet altını alış: 11.122,00                               

Cumhuriyet altını satış: 11.290,00    

YASTIK ALTI ALTIN SORUNU

TV100’deki köşe yazısında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş konuya ilişkin görüşlerini paylaştı.

''Son 10 yıldır yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için birçok proje üretildi. Farkındalık oluştu ancak yeterli olmadığı açık. Getiri elde edilen ve fiziki geri alınabilen projeler tuttu. Diğerleri tutmadı” diyen İslam Memiş, “Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için şunları mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor: - Yastık altı fiziki altını genelde ev, araç alacaklar ya da düğün yapacaklar biriktiriyor. Eğer bu vatandaşlarımızın birikimleri ilk kez ev veya araç alacaklara kredi kolaylığı sağlanırsa isabetli olur. 'Fiziki altın veya dövizini getirenlere öncelikli kredi' gibi. Sürekli yastık altındaki altınlar konuşuluyor ancak gümüş nedense hiç konuşulmuyor! Daha önce görev almış bakanlara bu konuyu birçok kez izah ettim ancak bir gelişme olmadı. Halbuki yastık altında fiziki tonlarca gümüş var. Bunlarında sisteme dahil edilmesi gerekli'' ifadelerini kullandı.

SİSTEME DÖNÜŞ BÖYLE HIZLANACAK

Uzman isim açıklamalarına şöyle devam etti:

''Bankaların eksper uygulaması yeniden gözden geçirilmeli ve yapılandırılmalı. İstismarın önüne geçilmeli, denetime açık ve şeffaf olmalı. Bankaların alım-satım makas aralığı normalleşmeli. Yatırımcı bankaların alım-satım makas aralığından zarar ettiği için fiziki birikimi tercih ediyor. Bankaların makas aralığının normalleşmesi, sisteme geri dönüşleri hızlandırır. Fiziki altınların kabulünde işlenmiş altınların tüm ayarları kabul görmeli. 'Sadece 22-24 ayar kabul ediyoruz' düşüncesi yanlış. Bunun gibi onlarca eksikliğin tamamlanması, projelere destek verebilir.''

Geçen ay yürürlüğe giren altın kotası ve yarım gram altınların üretilmesi yasağına ilişkin de açıklamada bulunan İslam Memiş, ''Kota ve ek mali yükümlülük tarafı tamam ancak yarım gram altın üretimi yasağı yanlıştı. Bu insanları korkuttu. 'Yarın da 1 grama yasak gelir’ düşüncesini doğurdu. Üretim yasaklama uygulamasının iptal edilmesi gerekli. Ekim ayında nasıl teklifler gelir göreceğiz. Bugünkü koşullarda beklentiyi yüksek tutmamak gerek'' yorumunda bulundu.

Editör: Orhan Duman