8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar için erken emeklilik fırsatı geliyor. EYT yasasından faydalanamayanlar, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş ve 7 bin gün prim şartını yerine getirerek emekli olabiliyor. Ancak belirli meslek grupları ve özel durumlar için sunulan avantajlarla emeklilik süresi kısaltılabiliyor.

Milyonlarca kişi EYT yasası ile emeklilik hayaline kavuşurken, sigorta giriş tarihleri 8 Eylül 1999 sonrasında olanlar ise bu şansı kaçırdı. İşte bu tarihten sonra sigortalı olanlar için erken emekli olma imkanları.

Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihi sonrasında olanlar için kadınlarda 58, erkeklerde de 60 yaş ve 7 bin gün prim şartı bulunuyor.

Ancak emeklilik tarihini öne çekmek için bazı yasal imkanlardan faydalanmak da mümkün.

Söz konusu şartları karşılayanlar daha az primle ve çok daha erken yaşta emeklilik hayallerine kavuşabiliyor.

Sigortanın eski ismiyle SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı’ndan yapılmış olması emekli olma tarihini de belirliyor.

Ancak birden fazla kurumdan sigortalı olanlar için ise hesap değişiyor. Emeklilik tarihini öne çekmek için yasaların sunduğu bazı avantajlar şu şekilde:

YIPRANAN KAZANIR

Ağır işlerde çalışanlar ve madencilik, gazetecilik gibi meslekleri icra edenler sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe giriş tarihleri geriye çekilerek emekli olabiliyor.

ÇOCUKLAR AVANTAJ

Kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahip bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2 bin 160 gün, yani 6 yıllık kazanç sağlıyor.

Böylelikle yılı ve yaşı dolan bir anne 3 çocuğu bulunması durumunda 6 yıl daha erken emekli olabiliyor.

Tek şart ise çocukların sigorta girişi tarihinde önce doğmuş olmaları.

ASKERLİK ÖNE ÇEKER

Erkeklerde ise askerlikte geçen süre geriye çekerken prim kazanma imkanı da veriyor.

Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik borçlanması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor.

Böylelikle en az 1 yaş daha erken emekli olunabiliniyor.

10 YIL PRİM YETİYOR

Kısmi emeklilik olarak da adlandırılan yöntemde ise 15 yıl ve 3 bin 600 günü dolduranlar emekli olabiliyor. Yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde de 60'tan başlıyor.

Söz konusu imkan sigorta girişi 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olanlar için geçerli.

Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için ise prim 4 bin 500 güne, yıl şartı da 25'e çıkıyor.

YÜZDE 60 RAPOR YETER

Çalıştıkları esnada iş yapabilme güçlerini en az yüzde 60 oranında kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Bunun için en az bin 800 gün prim yeterli oluyor.

VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR

Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi almaları durumunda yaş şartına bakılmaksızın 15 yıl ve 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl, 4 bin 680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ