SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Bağ-Kur'lular için prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi yönünde bir yasal düzenlemenin gelmesini beklemediğini belirtti. Erdursun, bu konuda yapılan tartışmaların devam ettiğini ancak hükümetin bu yönde bir adım atmadığını ifade etti. Bağ-Kur'luların prim gün sayısının düşürülmesi talepleri karşısında hükümetin tutumu belirsizliğini koruyor.

EYT düzenlemesinde Bağ-Kur' lu EYT' lilerin emekli olabilmesi için gerekli prim gün sayısı 7200'e düşürülmesi gündemde yerini korumaya devam ediyor. Yerel seçim öncesinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir çalışmanın yapılacağını işaret etmişti. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Bağ-Kur emeklileri için 7 bin 200 güne düşürülecek mi, sahte emeklilik ile erken emekli olunmasına ilişkin konular üzerine açıklamalarda bulundu.

Yerel seçimlerden 5 ay geçmesinin ardından Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi konusunda bir hareket hükümet tarafından gözlemlenmedi. Emekli olmayı bekleyen Bağ-Kur emeklileri, yasa çıkması ile beraber 2024 yılında emekli olursa 2025 yılına göre yüksek tutarda maaş alacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor.Bağ-Kur'lular ise bu yıl içerisinde prim gün sayısının düşürülmesini istiyor.

Prim gün sayısını tamamlamak için bazı emekliler ise sahte sigorta yapıyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun ise konuya dair YouTube hesabında canlı yayın gerçekleştirerek 'sakın yapmayın' uyarısında bulundu.

Erdursun, “2008'de çıkan yasal düzenlemeye göre bir kişi bir iş yerinde gerçekten fiilen çalışmıyorsa kendisini çalışıyormuş gibi gösteriyorsa bunun adı sahte sigortalılık. SGK’dan ‘Daha kolay emekli olurum’ deyip de kendi adına iş yeri olan veya şirket ortağı olan kişiler başka bir yerde kendilerini asgari ücretten sigortalı gösterirlerse sıkıntılı günler onları bekliyor.

Çünkü Emekli olduktan sonra da sadece 1261 günü tamamlamak için bir iş yerinde kendi iş yeri dışında başka yerde sigortalı olmuş ise bu durumda olanlar yarın bir gün denetlenir. Denetlenme sonrasında sıkıntılı süreç yaşayabilir.

Bağ-Kur’lular için prim gün sayısı konusunda yasal düzenlemenin geleceğini ise zannetmiyorum” dedi.

SAHTE SİGORTA NEDİR?

Sahte sigorta, bir kişinin işyerinde gerçek bir hizmet sözleşmesine tabii olmadan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından sigortalı sayılması durumudur. Bu kişiler, gerçekte çalışmadıkları hâlde emeklilik, geçici iş göremezlik veya sağlık hizmetleri gibi sosyal güvenlik faydalarından haksız yere yararlanabiliyor. SGK’nın tespit etmesi durumda prim gün sayıları silinerek 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ