ING Bankası, kredi kartı faizlerinden fazladan aldığı ödemeleri müşterilerine geri ödemeye hazırlanıyor. Bu hafta itibarıyla başlayacak geri ödemeler, Kifid'in 2020 yılında aldığı karar doğrultusunda gerçekleştirilecek. 2001 ile 2021 yılları arasında kredi kartı kullanan müşteriler, kişisel tekliflerle ne kadar geri ödeme alacaklarını öğrenebilecekler. 

Hollanda'nın en büyük bankası olan ING, yıllarca kredi kartı üzerinden fazladan kestiği ödemeleri iade etme kararı aldı. Bu hafta itibarıyla müşterilerine geri ödeme yapmaya başlayacak olan banka, bu süreçte son büyük banka olarak öne çıkıyor. Bazı müşteriler, birkaç yüz euroya varan geri ödemeler alabilecek.

Sonhabereu'nun haberine göre, ING'nin bu kararı, 2020 yılında Finansal Hizmetler Şikayet Enstitüsü'nün (Kifid) aldığı bir karar sonucunda ortaya çıktı. Kifid, bankaların piyasa faiz oranlarını takip etmeyerek müşterilerinden fazla faiz aldığını tespit etmişti.

Bankalar ise bu geri ödeme kararını hemen kabul etmedi ve Kifid'in müdahalesi ile sonuçta tüketici lehine bir karar çıktı. Bu bağlayıcı karar nedeniyle, ING geri ödemeleri gerçekleştirmek zorunda kaldı.

GERİ ÖDEME SÜRECİ

2001 ile 2021 yılları arasında taksitli ödeme seçeneği sunan kredi kartlarını kullanan ING müşterileri, bu geri ödemeden faydalanabilecek. ING, her müşteri için 2001'den 2021'e kadar olan yıllar için ne kadar geri ödeme alacaklarını belirten kişisel bir teklif sunacak.

Bu teklif, yasal faizi de içerecek. Eğer toplam fark 50 euro veya daha fazla ise, geri ödeme yapılacak; daha düşük tutarlarda ise geri ödeme yapılmayacak.

Diğer büyük Hollanda bankaları, Kifid’in kararının ardından geri ödeme sürecini başlatmıştı. ABN Amro, 2022'de geri ödemelere başladı ve uygun olan tüm müşterilere ödemelerini yaptı. Rabobank, Aralık 2023'te geri ödemeleri tamamladı. SNS ve RegioBank ise 2022'de ilk grup müşterileri bilgilendirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ