İklim ve Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, Danimarka'dan Almanya'ya hidrojen boru hattının açılışının birkaç yıl ertelendiğini söyledi. Devlet şirketi Energinet tarafından yapılan incelemede, kapsamlı çevre ve güvenlik çalışmalarının gerekli olduğu ortaya çıkınca, 2028 yılında yapılması planlanan inşaat 2031 yılına ertelendi.

HALA OLUMLU BAKILIYOR

Danimarka İklim Bakanı Las Aagaard, yaptığı açıklamada inşaat takvimini "idealden uzak" olarak niteledi ancak Danimarka hükümetinin projeye hala çok olumlu baktığını söyledi. Rüzgar ve güneşten elde edilen yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen "yeşil" hidrojenin, daha iklim dostu yakıtlara doğru enerji dönüşümünde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

NORVEÇ DE SIRADA

Sanayide elektriğe geçişin zor olduğu üretim süreçlerinde hidrojenin kullanılması bekleniyor. Almanya, ülke içinde çok miktarda "yeşil" hidrojen üretmeyi planlıyor, ancak aynı zamanda büyük miktarlarda ithalat yapması gerekiyor. Bunun için  de Norveç gibi diğer ülkelerle de işbirliği yapmayı planlıyor.

BÜYÜMEYİ ETKİLEMEZ

Almanya sınırından Danimarka'nın Esbjerg kasabasına kadar olan bölümün 2031 yılında, boru hattının tamamının ise 2033 yılında tamamlanması planlanıyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı, gecikmelerin Almanya'da hidrojen pazarında planlanan büyümeyi etkilemeyeceğini bildirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ