Türkiye’de yenidoğan çetesi skandalı gündemdeki yerini koruyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan haksız şekilde 8 bin lira almak amacıyla 12 bebeğin ölümüne neden olan çeteyle ilgili soruşturma derinleşirken, İstanbul'daki 10 özel hastanenin faaliyeti durduruldu. Bu hastanelerde tedavi gören hastalar, devlet hastanelerine sevk edilirken, hastanelerin personeli belirsizlik içinde "Bizim akıbetimiz ne olacak?" ve "Kapatılan hastanelerden geldiğimiz için başka hastanelere başvursak kim bizi işe alacak?" diye soruyor.

Lisansları iptal edilen hastanelerde yaşanan olaylar, sağlık çalışanlarını derinden etkiledi. İşsiz kalan 6 bine yakın sağlık personeli, işlerini kaybetmekle kalmayıp, kamuoyunda ve sosyal medyada haksız suçlamalara maruz kalıyor. “bebek katili” damgası vurulan sağlık çalışanları, bu ağır ithamların kendilerini derinden yaraladığını ifade ediyor. Özel Avcılar Hospital ve Beylikdüzü Medilafe Hastanesi başta olmak üzere birçok kurumun önünde toplanan çalışanlar, suçluların cezalandırılmasını isterken, masum olanların bu süreçte mağdur edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

MAĞDUR SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Sağlık görevlileri, mağduriyetlerini dile getirerek yetkililere sesleniyor… Suçlamalara maruz kalan çalışanlar, yaşadıkları zorlukları ve bebek katili damgası yediklerini aktarırken, haklarının korunmasını talep ediyor. "Biz yıllardır insan hayatına hizmet ediyoruz. Suçsuz yere damgalanmak istemiyoruz," diyen sağlık çalışanları, yetkililerden adalet beklediklerini vurguluyor. “Hastanelerin kapatılması, işsiz kalmamız, bizleri ve ailelerimizi daha büyük bir çıkmaza sürüklüyor. Başka hastanelere iş başvurusunda bulunsak kim bizi işe alacak? Sesimizi duyun!” ifadeleriyle çağrıda bulundular…

 “BEBEK KATİLİ DEĞİLİZ, BİZLER DE MAĞDURUZ”

Özel Avcılar Hospital’da hasta kayıt görevlisi olarak çalışan bir personel, kendilerine yönelik bu suçlamaların haksız olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yaşananlar elbette üzücü ve suçlular var. Suçlular cezasını çekmeli, bunda hemfikiriz. Ancak bize öyle bir damga vuruldu ki şu an tüm hastane çalışanlarına ‘bebek katili’ deniyor. Buna kimin hakkı var? Ben bebek katili miyim? Yoğun bakım çalışanı mıyım? Diyelim ki yoğun bakımda çalışıyorum. Ama hastanede bu şekilde çalışan herkes mi suçlu? Sosyal medyada ‘bebek katili hastaneler’ dendiği için bizleri de zan altında bırakıyorlar. Akrabalarım sürekli beni arayıp, ‘Senin bu işte parmağın var mı?’ diye soruyor. Bu doğru mu? Biz nasıl bebeklere zarar verebiliriz? 560 personel var, evlerine nasıl ekmek götürecek? Devlet bunun açıklamasını yapabilir mi? Ne yapacağız şimdi? 6 bin sağlık personeli işsiz kaldı. Ev sahibi, ‘Sen işsizsin, kiranı almayayım’ mı diyecek?” Tabi ki demeyecek. Lütfen, herkes sesimizi duyun!

“İFTİRALARA MARUZ KALMAK ÇOK YIPRATICI”

Beylikdüzü’ndeki Medilafe Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan bir başka çalışan da, suçsuz olmalarına rağmen büyük bir haksızlığa uğradıklarını belirtti:

“İlk işe başladığımda gerçekten çok korkmuştum. Henüz 18 yaşındaydım ve ilk kez bir kurumda işe başlamıştım. Karşımda küçücük bebekler, türlü türlü vakalar vardı. Bebeklere ve tüm hastalara bu kadar özveriyle yardımcı olan bizlerin, böylesine yanlış ithamlarla karşı karşıya kalmamız hepimizi derinden üzüyor. Biz burada yorgunluktan ağladığımız zamanlar yaşadık ama her zaman tek amacımız hastalarımızın iyiliği oldu. Bu tür iftiralara maruz kalmak gerçekten çok yıpratıcı. Burada beş seneden az çalışmış kimse yok; herkes on, on beş senelik hemşire. Hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapıyor ve en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Ancak şu an hepimiz iftiralarla karşı karşıyayız. Hepimiz bu süreçten derin üzüntü duyuyoruz. Bize yapılan bu haksız suçlamalara bir an önce çözüm bekliyoruz.”

“FEDAKÂRCA ÇALIŞTIK”

Hemşire Hizmetleri Müdürü olarak görev yapan bir başka sağlık çalışanı ise; 15 yıldır görev yaptığı kurumda insanların hayatını kurtarmayı hedeflediklerini ve asla bir hata yapmadıklarını vurguladı. Korona döneminde tüm çalışanların fedakârca çaba gösterdiğini belirten sağlık çalışanı kendilerine yöneltilen suçlamaların haksız olduğunu ve hastanelerin kapanmaması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR