Sağlık Bakanı Prof. Dr. Memişoğlu, organ bağışının önemine değinerek, "Organ bağışı, bir insan hayatını kurtarmak demektir. Yaşamak güzel ama yaşatmak çok daha güzel. Bu nedenle organ bağışının yapılmasını özellikle istirham ediyoruz" dedi.

Türkiye'de böbrek, karaciğer ve kalp gibi hayati organ nakli bekleyen 33 bin 498 hasta var. Sağlık Bakanlığı'nın son 12 yıllık verileri, beyin ölümü gerçekleşen 23 bin kişiden sadece yüzde 23’ünde organ bağışı yapıldığını ortaya koyuyor. 2023 yılından itibaren organ bağışlarının neredeyse yarı yarıya düşmesi ise uzmanları ve hasta yakınlarını endişelendiriyor. Organ bağışının azlığı, tedavi bekleyen binlerce kişinin umutlarını her geçen gün zayıflatıyor.

BAĞIŞLAR YETERSİZ

Türkiye’de organ nakli bekleyen binlerce hasta, hayata tutunabilmek için umutla beklerken, organ bağışlarının yetersizliği dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, ülkede 25 bin 246 kişi böbrek nakli, 2 bin 650 kişi karaciğer nakli, 270 kişi pankreas, 3.647 kişi kornea nakli, bin 477 kişi ise kalp nakli için sırada. Akciğer ve ince bağırsak gibi diğer organların nakilleri için bekleyen hastalar da eklendiğinde, toplam rakam 33 bin 498’e ulaşıyor.

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR 

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin sağlık sistemindeki gelişmelerle birlikte, organ nakli konusunda dünyada en fazla işlem yapılan ülkelerden biri haline geldiğini vurgulayan Memişoğlu, şu bilgileri paylaştı: "Ülkemizde 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle dünyaya ve çevremize hizmet veriyoruz. Çok daha iyi noktalara gelmek için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye sadece sağlık hizmeti sunmakla kalmayıp, aynı zamanda sağlık bilgisi ve teknolojisini üretecek kapasiteye de sahip. Bu alandaki çalışmalarımız hız kesmeden sürüyor. İnşallah Türkiye, sağlık hizmetlerinin yanı sıra, sağlık bilgisi ve teknolojisini üreten bir lider ülke olacaktır. Hep birlikte bu hedef doğrultusunda çaba sarf ediyoruz." Prof. Dr. Memişoğlu, organ bağışının önemine de değinerek, "Organ bağışı, bir insan hayatını kurtarmak demektir. Yaşamak güzel ama yaşatmak çok daha güzel. Bu nedenle organ bağışının yapılmasını özellikle istirham ediyoruz" dedi.

ORGAN BAĞIŞI İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Organ bağışının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, bağış oranlarını artırmak ve vatandaşları bu konuda bilgilendirmek amacıyla yoğun çalışmalar yürütüyor. Bakanlık tarafından hazırlanan kitapçıkta, organ bağışıyla ilgili tüm merak edilenler, süreçler ve bağışın nasıl yapılabileceği detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Organ Bağışı Nedir?

Hayatta olan bir kişinin kendi isteği ile organ ve dokularının tıbben yaşamı sona erdikten sonra ( beyin ölümü) başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 

Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?

18 yaş ve üstü olan, akli dengesi yerinde olan herkes organ ve doku bağışında bulunabilir.

Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Kişiler, kendi organlarından belirledikleri birini veya birkaçını bağışlayabilecekleri gibi organlarının tamamını da bağışlayabilir.

Organ Nakli Nedir?

Bir organın tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görevini yerine getirememesi durumunda, kişiye başka bir kişiden ( canlı donörden veya beyin ölümü gerçekleşmiş donörden ) alınan sağlıklı organ nakledilmesi işlemidir.

Ülkemizde yapılan organ ve doku nailleri nelerdir?

Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve pankreas organlarının nakilleri başarıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kornea, kalp kapağı, uzuv, kas ve yumuşak doku, yüz ve saçlı deri nakillerinin yanı sıra birçok farklı doku nakli gerçekleştirilmektedir. 

Organ Bağışı Yapmak İçin Nereye Başvurulur?

* Kamu ve Özel Hastaneler
* İl Sağlık Müdürlükleri
* İlçe Sağlık Müdürlükleri
* Organ Nakil Merkezleri
* Toplum Sağlığı Merkezleri

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR