Nijerya'nın mega kenti Lagos'ta bu yıl ortalama her iki haftada bir bina çöktü. Binalar arasındaki boşlukların moloz yığınlarıyla doldurulması, bir yönetim başarısızlığını temsil ettiği gibi, müteahhitlerin tasarruf amacıyla kısa yollara başvurduğu iddialarına da yol açıyor.


ÇÖKÜŞ BAŞKENTİ!


Mevzuat var, bakım çizelgeleri var, müfettişler var ama sistem çalışmıyor. Sorumlular hiçbir zaman hesap vermiyor, dolayısıyla hiçbir şey değişmiyor. BBC'ye konuşan bir uzman "Lagos, Nijerya'nın bina çöküş başkenti" dedi.


20 MİLYONU AŞTI


Nijerya Mühendislik Düzenleme Konseyi'ne göre; son 12 yılda en az 90 bina çöktü ve 350'den fazla kişi öldü. Lagos'un nüfusu hızla artıyor ve şu anda 20 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Şehir büyüdükçe konut ve ticari mülklere olan talep de artıyor.


PROSEDÜR SORUNU


Çalışmalar başlamadan önce, planların Lagos eyaletinin Fiziksel Planlama İzin Ajansı tarafından onaylanması gerekir. Daha sonra Lagos Eyalet Bina Kontrol Ajansı'ndan (LASBCA) müfettişlerin sahayı incelemesi ve inşaatın her aşamasında ilerlemeyi kontrol etmesi şart. Nijerya Standartları Örgütü'nün piyasaya yalnızca uygun yapı malzemelerinin ulaşmasını sağlaması gerekiyor. Ancak çoğu zaman prosedürler takip edilmiyor.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL