ABD Başkanı Joe Biden, Idalia Kasırgası'nın vurduğu Florida eyaletini ziyaret etti. Bölgedeki incelemelerinin ardından iklim krizinin kaçınılmaz gerçek olduğuna vurgu yaptı. "Artık kimse, özellikle de bilinçli olanlar, iklim krizinin etkilerini göz ardı edemiyor. Ülkenizin ve dünyanın durumuna bakmanız yeterli" şeklinde konuşan Biden, sellerden yoğun kuraklığa, aşırı sıcaklardan ölümcül orman yangınlarına kadar ciddi hasarlara yol açan iklim değişikliğini eleştirdi.

Biden, "Bugün buradayım, Florida halkına ve Güneydoğu'daki insanlara açık ve net bir mesaj vermek için. Valinizle iletişim kuramamış olabilirim, ama eyaletinizin her türlü desteğe ihtiyacı olduğunu biliyorum ve bu desteği sağlamaya hazırım" dedi. İklim değişikliği kaynaklı krizlerin Amerikalıları daha fazla etkilediğini vurgulayan Biden, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'nın (FEMA) daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunu belirtti ve Kongre'den gerekli fonların tahsis edilmesini talep etti.

Florida Valisi Ron DeSantis ile görüşememiş olmasının kendisini hayal kırıklığına uğratmadığını söyleyen Biden, DeSantis'in farklı sebepleri olabileceğini ifade etti. Ayrıca DeSantis'in FEMA ile işbirliği yaparak Florida ziyaretini organize etmesine yardımcı olduğunu da paylaştı.

Ziyaret krizi yaşanmıştı

Geçtiğimiz Çarşamba günü Florida'nın Big Bend bölgesinden karaya çıkan Idalia Kasırgası, eyaletin farklı kesimlerinde şiddetli rüzgarlar ve yağışlara neden olmuştu. ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada hasar gören bölgeye giderek Florida Valisi Ron DeSantis ile görüşeceğini duyurmuştu. Florida Valiliği ise DeSantis'in böyle bir planının olmadığını duyurarak, "gerekli güvenlik hazırlıklarının devam eden kurtarma çabalarını sekteye uğratabileceğini" gerekçe göstermişti.

iha

Editör: Eray Erginbaş