ABD Ticaret Bakanlığı, birkaç yıl içinde başlamak üzere, Çin yapımı yazılım ve bağlantıyla ilgili donanımların Amerika Birleşik Devletleri'ndeki arabalarda yasaklanması için kapsamlı bir kural önerdi.

FİİLİ YASAK

Bu teknolojiler Çin arabalarında nispeten yaygın olduğundan, kural Amerika Birleşik Devletleri'nde fiili bir yasak anlamına gelebilir. Karar; Biden yönetiminin Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi koyma yönündeki son hamleleri ve Çin'de üretilen bileşenler veya hammaddeler içeren elektrikli araçlar için teşvikleri kısıtlayan hükümler üzerine kurulu...

AYRINTILI BİLGİ

Çin otomobillerinin diğer araçlar, kişisel cihazlar, altyapı ve otomobil üreticileriyle veri alışverişi yapabilme yeteneğine atıfta bulunuldu. Ulusal ekonomi danışmanı Lael Brainard, "Bu arabalara güç veren bilgisayar sistemleri araç hareketini kontrol edebilir. Hassas sürücü ve yolcu verilerini toplayabilir. İçlerine yerleştirilen kameralar ve sensörler, ülkemiz ve vatandaşlarımız hakkında ayrıntılı bilgi kaydedebilir" dedi.

GÖZETİMDEN KORUNMAK

Ticaret Bakanı Gina Raimondo ise yollardaki araçların çok azının şu anda bu Çin yapımı teknolojileri içerdiğini, ancak erkenden bariyerler koymanın, "çocuklarımız da dahil olmak üzere Amerikan halkını olası gözetimden korumasına" olanak tanıyacağını söyledi. ABD Başkanı Biden, uzun süredir Çin araçlarının tehlikelerinden bahsediyor.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül