Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, geçen hafta Çin'in güneyindeki Shenzhen'de 10 yaşında bir Japon çocuğun bıçaklanarak öldürülmesinin ardından Japonya'ya sakin ve mantıklı davranması çağrısında bulundu. Saldırının siyasallaştırılmaması gerektiğini söyledi.

BİREYSEL BİR OLAY

Wang, BM Genel Kurulu toplantıları sırasında Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa ile yaptığı görüşmede, cinayetin "bireysel" bir olay olduğunu yineledi. Bakanlık, "Çin, davayı yasalara uygun şekilde soruşturacak ve ele alacak. Her zaman olduğu gibi Çin'deki tüm yabancı uyrukluların güvenliğini sağlayacak" açıklamasını yaptı.

İYİCE KÖPÜRTTÜ

Çin ayrıca Japon tarafından davaya sakin ve rasyonel bir şekilde yaklaşmasını, olayı siyasallaştırmaktan ve abartmaktan vazgeçmesini istedi. Geçtiğimiz çarşamba günü okuluna giden bir çocuğun bıçaklanmasıyla sonuçlanan saldırı, savaş tarihi ve toprak anlaşmazlıkları gibi uzun süredir devam eden meseleleri iyice köpürttü.

ABD İTTİFAKI

Ayrıca Japonya'nın ABD ile giderek artan ittifakı gibi konularda anlaşmazlık yaşayan iki ülke arasındaki ayrışmayı daha da derinleştirdi. Çin'de son üç ay içinde  Japon öğrencilere yönelik ikinci saldırı gerçekleşti. Bazı eleştirmenler, Çin'deki eğitim sistemi ve devlet kontrolündeki medya aracılığıyla Japonya karşıtı duyguların körüklendiğini iddia ediyor.


 

Muhabir: Tamer Ayeri