Uçakta bozuk yemek servis edildi. Acil iniş yapıldı Uçakta bozuk yemek servis edildi. Acil iniş yapıldı

13 yaşındaki beyaz gergedan Hannah, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan tür için nadir bir doğum gerçekleştirerek erkek yavrusuna kavuştu. Silverio adlı erkek yavrunun iki hafta önce dünyaya gelmesi, Güney Amerika'da beyaz gergedanların doğduğu üçüncü sefer oldu. Şili'nin başkenti Santiago'daki Buin Hayvanat Bahçesi, Silverio'yu 12 günlük tıbbi bakımın ardından ilk kez kamuoyuna tanıttı.

ÇOK İYİ ANLAŞTILAR

Hayvanat bahçesi, onun doğumunu dünya çapındaki korumacılar için "büyük bir başarı" olarak gösterdi. Geçtiğimiz yıl, sadece sekiz beyaz gergedan doğdu. Birçok gergedan çiftinin bebekleri olmuyor. Ancak Hannah ve Oliver (on yıldan önce Santiago'ya gönderilen çift) çok iyi anlaştı ve bu hayvanat bahçesinde üç yavru dünyaya getirdiler.

TEKRAR CANLANDIRDILAR

Hayvanat Bahçesi müdürü Ignacio Idalsoaga, "Güney Amerika'da gergedan çifti olan ve üreme gözlemlenmeyen birkaç hayvanat bahçesi var. Doğada yalnızca birkaç tane kalan bir türe dokuzuncu yavruyla katkıda bulunuyoruz" açıklamasında bulundu. Silverio'yu yakından takip eden bir veteriner ekibi, onun gayet sağlıklı olduğunu açıkladı. Başarı hikayesi, Afrika'da dolaşan beyaz gergedanların sayısının giderek azalmasıyla birlikte ortaya çıktı. Kuzey beyaz gergedanları fiilen yok oldu, ancak uluslararası bilim topluluğu, yardımcı üreme ve kök hücre araştırmaları yoluyla türü canlandırmaya başladı .

TEK AVCILARI İNSANLAR

Dünyada sadece 10.000'den biraz fazla güney beyaz gergedanı kaldı ve bunların büyük çoğunluğu hayvanat bahçelerinde. Bu, türün neredeyse yok olacak kadar avlandığı 19. yüzyılın başından bu yana aslında büyük bir gelişme... Son birkaç on yıldaki yoğun koruma çabaları, güney beyaz gergedanlarını yok olma eşiğinden uzaklaştırdı, tehlike karşısında güçlü bir şekilde yeniden toparlanmalarını sağladı. Uluslararası Koruma Birliği, gergedanların tek avcısının insanlar olduğunu ve avcıların her yıl yaklaşık 1.000 gergedan öldürdüğünü bildiriyor. Bu rakama rağmen yıllık doğum sayısı sadece 17!

Kaynak: HABER MERKEZİ