ABD'den Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, belirli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi insanlarda kolorektal kanser (CRC) gelişme riskinin daha yüksek olmasına neden olabilir.
Çin'deki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, 139 beslenme faktörünü ve bunların kolorektal kanser (CRC) gelişme riski üzerindeki etkisini analiz etti.Ortalama 12,8 yıllık bir takipten sonra araştırmacılar, KRK riskini etkilediği gösterilen sekiz gıdayı belirlediler.
İlk ikisi olan alkol ve beyaz ekmeğin genetik faktörlerden bağımsız olarak riski arttırdığı görüldü.
Önceki çalışmalar aynı zamanda alkolün artan kanser riskiyle de bağlantılı olduğunu gösteriyordu. 
* Her türlü alkollü içecekteki etanol, CRC için bilinen bir risk faktörüdür çünkü ilk metaboliti olan asetaldehit, Uluslararası Araştırma Ajansı tarafından insanlar için kanserojen olarak değerlendirilmiştir. 
* Tam tahıllar, kanser önleyici özelliklere sahip olan ve çeşitli potansiyel mekanizmalar yoluyla KRK riskini etkileyebilen birçok vitamin, mineral ve fitokimyasalın önemli bir kaynağıdır.
Araştırmacılar, diğer altı besin öğesinin (lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, manganez ve karbonhidrat alımının) kolorektal kanser riskini azalttığını buldu.
Geriye kalan gıdalar KRK riski üzerinde herhangi bir etki göstermedi. Bu sonuçlar aile geçmişi, yaş, cinsiyet, sosyoekonomik yoksunluk ve eğitim gibi faktörler dikkate alındıktan sonra da devam etti.
* Bu çalışmanın bulguları, yaşam tarzı ve beslenme seçimleri ile kolorektal kanserin önlenmesi arasındaki köklü bağlantıyı yeniden doğruluyor
* Bu bulgular, alkol tüketimini sınırlamak ve kanser riskini azaltmak için yüksek lifli gıdalar açısından zengin bir diyet seçmek de dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları benimsemenin kritik.

Kaynak: Serkan Bayar