Betaserc, Türkiye'de sık kullanılan ilaç türlerinden bir tanesi. Ancak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler mevcut. Öncelikle her ilacı kullanmadan önce uzman doktorun tavsiyelerini dikkate almanız gerekmektedir. Hiçbir ilacı ya da kas gevşetici kremleri yan etkilerini, ne işe yaradığını, ne olduğunu bilmeden ve uzman doktora danışmadan kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Betaserc nedir?, Betaserc nasıl kullanılır?, Betaserc ne işe yarar?, Betaserc yan etkileri nelerdir? gibi soruların cevapları da merak ediliyor. Haberimizde bu soruların cevapları ve Betaserc ilacı hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

BETASERC NEDİR?

İlk olarak Betaserc nedir? sorusunun cevabını verelim. Betaserc; beyaz, yuvarlak, eğik kenarlı, bir yüzü çentikli, çentiğin altında ve üstünde '289' basılı, diğer yüzünde 'S' harfi basılı bir tablettir. Alüminyum blister içinde 20 ve 100 tablet olarak ambalajlanmıştır. Etkin madde olarak betahistin dihidroklorür içeren Betaserc, Meniere hastalığının tedavisinde kullanılır.

BETASERC NE İŞE YARAR?

Betaserc'in tanımını yaparak, ne işe yaradığını da aslında anlatmış olduk. Betaserc ilacı şu hastalıkların tedavisinde kullanılır;

* Meniere hastalığında kullanılır. İç kulakla ilgili baş dönmesinin belirtilerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Meniere hastalığı aşağıdaki üç ana belirti ile tanımlanır.

1- Bulantı ve kusmanın eşlik ettiği şiddetli baş dönmesi nöbetleri,

2- İşitme kaybı veya işitme zorluğu,

3- Kulak çınlaması

BETASERC NASIL KULLANILIR?

Betaserc ilacının nasıl kullanıldığı sorusunun cevabı merak ediliyor. Doktor tavsiyesi dışında kullanmamanız gereken Betaserc'in nasıl kullanıldığının detaylarını maddeler halinde sıraladık. İşte Betaserc ilacının kullanım şekli ve tüm detaylar:

* Sadece ağızdan kullanım içindir.

* Yemeklerle birlikte alımı betahistin’in absorbsiyonunu yavaşlatır ancak total emilim açlık
durumunda alımına benzerdir.

* Bu ilaç günlük iki doz olarak alınır. 24 mg tabletin normal dozu günde 2 tablet alımı olarak geçmektedir ve sabah ve akşam alınır. Yani ilaç 12 saatte bir alınmalıdır. İlacın kullanım dozu doktor tavsiyesine göre belirlenir. Eczanelerde ilacın günde 2 kez kullanılması söylenmektedir.

BETASERC YAN ETKİLERİ 

Her ilacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Mutlaka doktor tavsiyesinde kullanılması gereken Betaserc ilacının yan etkilerini kullanmadan önce kontrol etmenizde fayda var. İşte Betaserc'in yan etkileri:

Yaygın görülen yan etkileri şu şekildedir:

* Deride kaşınma ve şişme,

* Deri döküntüsü,

* Nefes almada güçlük çekme,

* Kan basıncında hızlı bir şekilde düşme,

* Ani bilinç kaybı,

* Yüz, dudak, dil ve boyun bölgesinde şişme,

* İltihaplanmış deri.


 

Editör: Orhan Duman