Muharrem ayında eşe dosta, komşuya dağıtılan bereket simgesi aşure, zam krizleriyle boğuşan vatandaşı etkiledi. Bolluk ve bereketin simgesi olan aşure de, cep yakmaya başladı. Aşurenin yapımında kullanılan 40’a yakın malzeme, fiyatlarının katlanarak yükselmesi nedeniyle aşure yapmak hayal oldu. Bazı vatandaşlar ise malzemeden çalarak az ürünle aşure yapacaklarını söylüyor.

En az malzemeyle 12 kişilik aşure yapmanın maliyeti 415 lirayı buluyor. Eskiden bereket ve bolluğun simgesi olan aşure zorlu ekonomik şartlar altında, masraflı malzemeleri ile pek çok kişi için ulaşılamaz hale geldi.
Temel malzemeler arasında aşurelik buğday, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, toz şeker, su, ceviz, fındık ve çam fıstığı yer alıyor. Özellikle çam fıstığı dudak uçuklatan fiyatıyla dikkat çekiyor, 50 gramı 100 TL’ye 1 kilosu 2000 TL’ye satılıyor.

ÇAM FISTIĞININ KİLOSU 2 BİN LİRA

İşte aşure malzemelerinin güncel fiyatları:

Aşurelik buğdayın kilogram fiyatı 25 ile 30TL arasında değişiyor. Kuru fasulye ise kilogram başına 100’ liradan başlayıp 180 TL’ye kadar çıkıyor. Aşurenin vazgeçilmezi olan kuru nohut ise 80 ile 140 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Kullanılan kuru incir, vatandaşların cebinden 350 ile 600 TL arasında bir maliyet çıkarıyor. Aynı şekilde kuru üzümün kilogram fiyatı 200 TL’den başlayarak 400 TL’ye kadar yükseliyor. Kuru kayısının kilogram fiyatı ise 300-600 TL arasında değişiyor. Aşureye lezzet katan fındık ve fıstık kilogram başına 800-900 TL’yi buluyor. Çam fıstığının kilosu ise dudak uçuklatıyor 2000 TL. Kuş üzümü, tarçın, karanfil gibi ürünler paket olarak satılıyor. Paketi 25 TL.  

Marketlerde ve pazarlarda fiyat araştırması yapan vatandaşlar, aşure yapmak için gereken malzemeleri almanın artık bütçelerini aştığını ifade ediyor…

MALZEMEDEN ÇALDIM

Aşurelik malzeme aldığını söyleyen bir vatandaş şu şekilde kendini ifade ediyor: “Muharrem ayında eşe dosta, komşuya dağıtmak için geleneksel aşuremizi yapmayı çok seviyorduk, ama fiyatlar uçmuş durumda. Aşurelik buğdaydan, kuru meyvelere, şekerden cevize kadar her şeyin fiyatı arttı. Bereket olsun diye malzemeden çalarak birkaç kişilik aldım o bile beni zorladı.

KİMSE AŞURE YAPAMAYACAK

Esnaflar, fiyatların çok yüksek olduğunu, bundan dolayı bu yıl aşure malzemelerini eskisi gibi satamadıklarını ifade ettiler. Gelen zamlardan sonra aşure malzemelerinden sadece buğdayı ve klasik malzemeleri satabildiklerini, çam fıstığını ise hiç satamadıklarını belirten esnaflar, bu sene maalesef eskisi kadar kimse aşure yapamayacak dediler

“BİZİM KASAMIZ, MÜŞTERİNİN DE CEBİ YANIYOR”

Aşurelik malzeme satan esnaf Ali Süzme “ Şuana kadar aşurelik malzeme satamadım. Aşure, bizim kasamızı müşterimizin de cebini yakıyor. Aşurelik buğday, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi malzemelerin fiyatları neredeyse iki- üç katına çıktı. Özellikle çam fıstığı, adeta altın gibi fiyatlanıyor” diye konuştu.

Esnaf Ali Süzme

12 kişilik aşure için gerekli malzemeler ve ödenmesi gereken ortalama tutar ise şöyle:

Aşurelik buğday (250 gram): 7.5 TL
Nohut (125 gram): 17,5 TL
Kuru fasulye (125 gram): 22.5 TL
Kuru üzüm (100 gram): 25 TL
Kuru kayısı (100 gram): 35 TL
Kuru incir (100 gram): 55 TL
Toz şeker (650 gram): 27.5 TL
Su (5 litre): 15 TL 
Ceviz (100 gram): 45 TL
Fındık (100 gram): 65 TL
Çam fıstığı (50 gram): 100 TL
TOPLAM: 415 TL

AŞURE NASIL YAPILIR?

Aşureyi bu kadar anlatmışken en kolay ve lezzetli tarifini vermemek olmazdı. İşte, 415 lira maliyetle evde kolayca yapabileceğiniz geleneksel aşure tarifimiz... Şimdiden afiyet olsun, evleriniz bereket dolsun…

12 KİŞİLİK AŞURE İÇİN MALZEMELER

250 gr aşurelik buğday
125 gr nohut
125 gr kuru fasulye
100 gr kuru üzüm
100 gr kuru kayısı
1 orta boy portakalın kabuğu 
750 gr toz şeker
4 litre su

SÜSLEMESİ İÇİN:

Ceviz içi
Nar taneleri
Toz tarçın
Kuş üzümü
Çam fıstığı

YAPILIŞI

* Akşamdan aşurelik buğdayı, fasulyeyi ve nohudu bol suyla yıkayıp, her birini ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
* Ertesi gün fasulye ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayın ve suyunu süzerek kenara alın.
* Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra kaynar su içerisinde yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra süzüp derin ve geniş bir tencereye aktarın.
* Buğdayların üzerine, temiz su ve ince kıyılmış portakal kabuklarını ekleyip birlikte haşlayın.
* Yumuşadıktan sonra haşlanmış fasulye ve nohutları içine karıştırın. Bir müddet (10-15 dk.) beraber kaynatın.
* Kuru üzüm, küp doğranmış kuru incir, kayısıyı ekleyin. Arzuya göre Gül suyu, çubuk tarçın ve karanfillerle lezzetlendirip 10-15 dakika daha kaynatın.
* Ateşten almadan 5-10 dakika önce toz şekeri ilave edin. Bu aşamada su miktarını kontrol edip sıcak su ekleyebilirsiniz.
* Kıvam alan aşurenin altını kapattıktan sonra kâselere boşaltıp biraz soğumalarını bekleyin.
* Dilediğiniz gibi fındık, ceviz içi, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuş üzümü, Hindistan cevizi, nar, portakal kabuğu rendesi ve tarçın ile süsleyebilirsiniz.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR