Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadriye Yalçın, Dünya Emzirme Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.
Anne sütünün içeriğindeki değerli bileşenlerin, bebekler için eşsiz bir besin kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Yalçın, doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. 1-7 Ağustos haftasının, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından dünya genelinde emzirmenin yaygınlaştırılması amacıyla Dünya Emzirme Haftası olarak belirlendiğini belirten Yalçın, Türkiye'de de bu tarihlerin Dünya Emzirme Haftası olarak kutlandığını açıkladı.
Anne sütünün karbonhidrat, yağ ve protein oranlarıyla bebekler için özgün bir besin kaynağı olduğunu belirten uzman, her annenin kendi sütünün, bebeği için özel olarak üretildiğini vurguladı. Dolayısıyla her annenin kendi sütüyle bebeğini beslemesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Aynı zamanda her iki memenin de her emzirmede mutlaka emzirmeye katılarak boşaltılmasının, anne sütünün salgılanmasını artırdığını açıkladı.
Dr. Kadriye Yalçın, anne sütünün yeterliliğini anlamak için bebeğin günde beş defadan fazla idrarını yapması ya da iki ile beş arasında dışkılama yapması gerektiğini belirterek, bu durumun anne sütünün yeterli olduğunun bir göstergesi olduğunu aktardı. Yeni doğan bir bebeğin doğduğu ilk günde mide hacminin yaklaşık 2 ila 5 ml boyutunda, yani ortalama bir zeytin büyüklüğünde olduğunu ve zamanla bu hacmin arttığını ifade etti.
Emzirmenin hem bebek hem de anne için önemli faydaları olduğunu dile getiren Yalçın, bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin onları ishal, kulak enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlardan koruduğunu ve doğal bir aşılama etkisi yaptığını açıkladı. Aynı zamanda anneleri de lohusalık depresyonu ve bazı kanser türlerinden koruduğunu ve anne-bebek arasında güçlü bir bağ oluşturarak sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağladığını aktardı.